Producătorii de legume amenință cu proteste, din cauza ieftinirii produselor lor. Potrivit Institutului Național de Statistică, legumele s-au ieftinit cu 8 la sută în iunie, iar cartofii cu 11 la sută.

Producătorii susțin însă că scăderile de prețuri ar fi mult mai mari, reclamând INS că face monitorizarea la tarabă și nu la agricultori, care au ajuns să vândă roşiile cu 50 de bani sau varza cu 20 de bani kilogramul.

“Noi, producătorii, sun­tem gata să ieşim în stradă, iar vineri ne hotărâm de când începem protestele. Fermierii au ajuns să fie disperaţi. La preţurile derizorii cu care vând legume, vor ajunge în scurt timp să dea faliment”, a declarat Mircea Croitoru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Legume şi Fructe din comuna Matca, judeţul Galaţi, cel mai mare bazin legumicol al ţării.

Per total, preţurile de consum ale populației au stagnat în luna iunie față de luna anterioară, iar rata anuală a inflației a fost de 5,37%, potrivit datelor anunţate miercuri de INS. Mărfurile alimentare au înregistrat o scădere de 0,7%, în timp ce preţurile produselor nealimentare şi tarifele serviciilor au crescut cu 0,3%, res­pectiv cu 0,9%. Preţurile autoturismelor şi pieselor de schimb au urcat cu 1,09%, iar cele ale combustibililor cu 1,04%.

În ceea ce priveşte serviciile, cele mai ­mari creşteri de preţuri, de 3,21%, au fost înregistrate la transportul aerian şi la facturile la telefon.