Legea privind alegerea primarilor în două tururi, retrimisă la comisii

Conducerea Senatului a decis, lunea trecută, să retrimită la comisiile de specialitate legea privitoare la alegerea primarilor în două tururi, deoarece PSD a solicitat anularea rapoartelor pentru proiectul de act normativ iniţiat de PNL.

În urma acestei decizii, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că liberalii din Senat vor reveni, la începutul şedinţei de plen, cu solicitarea de a introduce pe ordinea de zi legea privind alegerile în două tururi, afirmând că va cere liberalilor din comisiile de specialitate să urgenteze raportul. „Anticipam că PSD va trage de timp. Este o ruşine că face acest lucru. Să nu îţi asumi răspunderea unui vot în Parlament este un gest de laşitate, caracteristic PSD, în ansamblul său”, a declarat Alina Gorghiu. Ea a mai declarat că aşteaptă să vadă dacă PSD va introduce pe ordinea de zi a Senatului proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi, arătând că „avizul unei comisii nu ţine loc de iniţiativă legislativă”.

PSD caută „chichițe” de procedură

 

Senatorul PNL Cristian Bodea a afirmat că „argumentul politic pentru această procedură  e o tragere de timp”. „PSD şi toate celelalte partide care sunt în Senat se opun votului în două tururi şi e bine ca lumea să ştie asta şi vor vota împotrivă. Eu nu înţeleg de ce nu sunt bărbaţi şi nu supun votului în plen şi am terminat-o. Nu vor, nu vor, o respingem şi mergem mai departe, dar ei vor să o prelungească ca să se prefacă în faţa cetăţenilor că ei nu s-ar opune, dar mai sunt proceduri, n-o să fie gata. Astea sunt făţărnicii politice. (…) Va merge la comisii, va mai sta trei săptămâni la Comisia juridică şi la Comisia de constituţionalitate, o vor mai învârti, o votăm prin martie, se duce la Cameră, mai trag şi ei de timp şi prin septembrie s-ar putea să iasă cu două tururi”, a spus senatorul. „Noi ne-am luptat pentru el, o să luptăm în fiecare săptămână, o să cerem de la comisii să vină mai repede, cel puţin de la Comisia juridică va veni destul de repede acest aviz, pentru că avem preşedinte şi poate decide el. (…) La cea pe care o conduce domnul (Ovidiu – n.r.) Donţu (preşedintele Comisiei de constituţio­nalitate –n.r.), s-ar putea să stea mult şi bine”, a mai declarat el. Într-o solicitare transmisă Biroului Permanent al Senatului, preşedintele Comisiei pentru Constituţionalitate, senatorul PSD Ovidiu Donţu a cerut trimiterea legii privind alegerea primarilor în două tururi la această comisie, în vederea întocmirii unui aviz privind constituţionalitatea adoptării unui astfel de act normativ, în contextul recomandărilor Comisiei de la Veneţia.