⬤ O fundație din România, un liceu tehnologic și o companie de construcții sunt membri ai Platformei Europene pentru Ecologizare Urbană
Alături de parteneri din Danemarca, Olanda, Finlanda, Spania și Cehia, din Platforma Europeană pentru Ecologizare Urbană vor face parte și Fundația WorldSkills România, Liceul Tehnologic ”Cezar Nicolau”, din Brănești, precum și compania Terano Construct.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 526, ediția print
Platforma Europeană pentru Ecologizare Urbană își propune să îmbogățească cunoștințele și să dezvolte abilitățile necesare profesioniștilor în abordarea problematicii biodiversității urbane, bunăstării și adaptării la climă în spațiul urban, precum și să lărgească expertiza acestora din acest domeniu, la nivel european. Instituțiile de învățământ din țările menționate lucrează alături de companii și de instituții de stat pentru a corela oferta educațională cu nevoile din sectorul de ecologie urbană.
De la îmbunătățirea calității aerului la fațade verzi
Provocările, expertiza și zonele climatice diferă de la o regiune la alta. Unindu-și forțele și împărtășind bunele practici, parteneri din diverse regiuni pot învăța unii de la ceilalți soluții de ecologie urbană. Gândiți-vă, de exemplu, la grădinile de pe terasele clădirilor și la fațadele verzi, la cum diverși copaci și arbuști pot curăța aerul poluat al orașului, la parcuri și grădini urbane de legume și la soluții verzi pentru perioadele cu precipitații abundente și pentru perioadele lungi de secetă.
O selecție a principalelor rezultate
=6 centre de excelență în formarea profesională în domeniul ecologiei urbane, la nivel european;
=Curriculum relevant, inovator și atractiv privind biodiversitatea, adaptarea la climă și bunăstarea în mediul de viață urban, verde;
=Program de formare în domeniul ecologiei urbane, pentru dezvoltarea profesională continuă a cadrelor didactice și profesioniștilor din domeniul VET;
=Un centru educațional și de experimentare în amenajările urbane verzi pe verticală;
=Metode de învățare virtuale și mixte pentru elevi și angajați din companii de profil;
=Schimb de elevi, profesori, angajați și la nivel de angajatori.
Despre parteneriat
Fundația WorldSkills România susține performanța profesională în rândul tinerilor, pentru succesul personal și dezvoltarea României, prin oferirea de experiențe de învățare relevante în diverse domenii profesionale atât tinerilor, cât și profesorilor.
Liceul Tehnologic ”Cezar Nicolau”, din Brănești, oferă educație de calitate în filiera tehnologică, în domeniile construcții, agricultură și economic, asigurând șanse egale pentru toți elevii, oferindu-le cadrul în care aceștia să își dezvolte potențialul.
Terano Construct este o companie românească de construcții înființată în anul 2008 în București, care s-a distins încă de la început prin profesionalism, prin viziunea modernă și prin caracterul inovator în domeniul construcțiilor, dobândind rapid prestigiul unei companii foarte serioase care respectă cele mai înalte standarde de calitate. Terano Construct se numără printre cele mai respectabile companii de inginerie, construcții și management de proiect din Romania în domeniul construcțiilor civile și industriale.
Din celelalte țări, organizații similare fac parte din proiect, organizații din domeniul educației, companii de profil și instituții sau ONG-uri din domeniul formării profesionale și ecologiei urbane. Partenerul umbrelă este ELCA – European Landscape Contractors Association for green professionals.
Erasmus +
Cu o durată de 4 ani, proiectul este finanțat prin programul european Erasmus+. Platforma Europeană pentru Ecologizarea Urbană este una dintre cele șapte platforme europene ale centrelor de excelență în formarea profesională, selectate de Uniunea Europeană în 2020. În total, au fost 55 de cereri depuse, incluzând peste 1.300 de parteneri din cele 27 de state membre ale UE și din 25 de țări din afara UE.