România este dezvoltată dezechilibrat, existând diferențe mari între regiuni, una dintre cauze fiind lipsa de comunicare între instituții, a declarat vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale, în deschiderea seminarului „România încotro?”, organizat de Banca Națională a României.
Ministrul Dezvoltării Regionale a arătat că, astăzi, există diferențe mari de dezvoltare între teritorii din țara noastră, diferențe mari de dezvoltare între județe și chiar diferențe mari de dezvoltare în interiorul județelor, între diferite porțiuni din aceste județe. Potrivit acestuia, fiecare conducere județeană a fost preocupată să obțină cât mai mulți bani pentru cât mai multe proiecte și, în același timp, în loc să fie stimulată o cooperare pentru dezvoltare, a avut loc „o competiție fraticidă”, care a dus la fărâmițare și la o dezvoltare dezechilibrată cu efecte negative profunde asupra unor mase mari de populație. El și-a exprima speranța că instituțiile publice și funcționarii își vor schimba optica și vor începe „să gândească regional”. Acest lucru ar putea crea cadrul instituțional, iar 2014 să fie anul de pregătire al viitoarei regionalizări administrative. Acest demers administrativ va trebui să ami aștepte, a precizat Dragnea, până când va fi modificată Constituția.
Se va stimula asocierea între localități
„Dorim să sporim puțin competențele acelor consilii de dezvoltare regională pentru a crea o instituție sau instituții regionale care să poată să devină un fel de interfață între actualele consilii de dezvoltare regională și ADR-uri și ministere. Intenționăm ca, începând cu 2014, fiecare investiție pe care un minister vrea să o dezvolte într-o regiune de dezvoltare să fie realizată după o consultare atât a strategiei de dezvoltare regională în regiunea respectivă, cât și printr-o cooperare cu acele consilii de dezvoltare regională care sunt formate din reprezentanții tuturor aleșilor locali”, a precizat Dragnea. El a mai subliniat că va fi stimulată, prin instrumentele financiare europene, asocierea între localități, ceea ce va da posibilitatea să existe cheltuieli administrative reduse, pe de o parte, iar pe de altă parte posibilitatea ca autoritățile și instituțiile să lucreze împreună pentru a avea o abordare cât de cât integrată a dezvoltării.