Prima dintre cele două pasarele pietonale pe care Primăria Snagov s-a angajat că le va monta în satul Tâncăbești, pentru traversarea în siguranță a DN1, a fost montată în noaptea de 2 spre 3 aprilie, iar autoritățile estimează că până la sfârșitul acestei luni construcția va fi funcțională.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 447, ediția print

”Primăria Snagov este pe cale să finalizeze un proiect extrem de important, un proiect vital, ce are ca scop  creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, prin reamplasarea a două pasarele pietonale. Prima pasarelă pietonală va fi inaugurată la sfârșitul lunii aprilie și putem spune că acesta poate fi considerat cadoul de Paște pe care autoritatea locală a comunei Snagov îl oferă cetățenilor săi. Iată că după mai bine de un deceniu, în care zeci de oameni și-au pierdut viața sau au fost grav răniți în accidente rutiere, în dreptul satului Tâncăbești, din comuna Snagov, Drumul Național 1 va putea fi traversat în siguranță”, ne-a declarat primarul comunei Snagov, Marian Oancea.

Mihai Greitaș, administratorul firmei Regitas Impex Srl, din Ilfov, constructorul care a realizat pasarela, ne-a declarat că structura metalică a fost montată în aproximativ o oră, dar lucrările de ancorare și securizare s-au efectuat pe parcursul unei săptămâni. Confecționarea efectivă a structurii metalice a pasarelei s-a realizat în atelierul constructorului, fiind vorba de mai multe piese pentru a căror realizare s-a lucrat aproximativ 60 de zile. Îmbinarea pieselor s-a făcut însă pe DN1, la intersecția cu Perișul, la km 28,8. În final, pe DN1, în satul Tâncăbești, vor fi două pasarele, una la km 28,8, unde se construiește și un centru comercial, iar cea de-a doua la Lăptărie, cum îi spun zonei cetățenii din Tâncăbești.

Decizia de amplasare, în urma consultării cu cetățenii

”Ne chinuim, din anul 2012, să repunem acea pasarelă pietonală, care a fost dată jos în 2008. Evenimente rutiere se întâmplă acolo aproape zilnic, ducând la pierderea de vieți omenești. Nu am reușit cu CNADNR sub nicio formă să repunem pasarela. Constructorii au renunțat, unul câte unul. Primăria Snagov a fost nevoită să intervină”, ne-a mai spus primarul Marian Oancea. Prima pasarelă nu a fost amplasată chiar în locul unde a funcționat inițial, ci puțin mai sus, la intersecția cu Perișul, la km 28,8, decizia de amplasare fiind luată în urma consultărilor cu cetățenii. După amplasarea celei de-a doua pasarele pietonale, va putea funcționa și o stație STB, la Batozaru. În prezent, acest lucru nu este posibil deoarece avizul de la siguranța circulației nu poate fi acordat în lipsa unei treceri de pietoni, care nu este permisă la nivel. Cetățenii trebuie să vină la intersecția cu Perișul pentru a lua STB. Finanțarea pentru realizarea primei pasarele a fost prinsă în bugetul de anul trecut, iar ce-a de-a doua pasarelă va fi realizată în momentul în care va fi aprobat bugetul comunei Snagov pe anul 2019. Potrivit primarului, există din partea Consiliului Județean Ilfov disponibilitatea unui contract de asociere vizând finanțarea celei de-a doua pasarele.

Structuri moderne și sigure

Pasarelele pietonale pentru traversarea DN1 în satul Tâncăbești, din comuna Snagov, vor avea o structură metalică și vor fi prevăzute cu lift, pentru a permite accesul mai ușor pentru persoanele cu dizabilități, persoane în vârstă, bicicliști, dar și pentru femeile cu copii. În cazul întreruperii alimentării cu energie electrică, liftul coboară, iar ușile acestuia se deschid automat, astfel încât nu există riscul de  a rămâne blocat în interior, ­ne-a precizat administratorul Mihai Greitaș. Pasarelele vor fi identice și vor avea 5,5 metri de gabarit, pentru a putea trece mașini conform noilor norme rutiere. Cele două pasarele pietonale sunt cu aproximativ 1 metru mai înalte decât pasarela care a fost distrusă. După amplasarea pasarelelor, trecerea de pietoni existentă, la nivel, va fi închisă.

Reamintim că, pe 25 iunie 2008, pasarela pietonală s-a prăbuşit, în urma unui accident rutier, pe DN1, în localitatea Tâncăbeşti, căzând peste două maşini aflate în trafic. În urma accidentului, două persoane au murit, iar o alta a fost rănită. De atunci, traversarea DN1 a devenit pentru pietoni un coșmar ce a curmat numeroase vieți și a schilodit zeci de oameni, un coșmar prelungit fără rost de autorități. Și pentru conducătorii auto, drumul prin Tâncăbești înseamnă foarte mult stres, trecerea de pietoni la nivel fiind foarte prost semnalizată. Primăria comunei Snagov a solicitat în mod repetat autorităţilor să ia măsurile necesare în vederea reamplasării unei pasarele pietonale, dar fără niciun răspuns. Pentru a atrage atenţia asupra pericolelor la care sunt expuşi cetăţenii, în lipsa pasarelei pietonale, pe 13 martie 2016, pe DN 1 sat Tâncăbeşti, Snagov, s-a organizat chiar și un marş de protest, față de indiferența autorităților, după ce, cu doar cîteva zile în urmă, viața unui tânăr de 19 ani a fost curmată pe trecerea de pietoni.