Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a distribuit, până în prezent, 2.533 din cele 3.000 de tichete destinate firmelor şi instituţiilor în programul Rabla. Au mai rămas, așadar, doar 467 de tichete, în condiţiile în care ultima zi de depunere a dosarelor, în acest an, este 30 septembrie.

Prin Programul Rabla pentru persoane juridice, Administraţia Fondului pentru Mediu a emis 3.000 de tichete în valoare de câte 6.500 de lei, acordate la casarea unei maşini mai vechi de opt ani, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou. În această etapă, au fost analizate 179 dosare depuse de persoane juridice şi instituţii publice. Din acestea, au fost acceptate 81 de dosare, pentru 196 autovehicule, iar 98 de dosare au fost respinse. Totodată, în Comitetul de avizare al Administraţiei Fondului pentru Mediu au fost acceptate şi 15 contestaţii pentru 27 autovehicule. Lista persoanelor juridice şi a ins­tituţiilor publice, care au fost acceptate şi respinse în program, este publicată pe site-ul AFM, (www.afm.ro), la secţiunea aferentă programului. Persoanele juridice şi instituţiile publice acceptate se pot adresa unuia dintre producătorii/dealerii auto care au fost validaţi în Programul Rabla 2014.

Ultima zi de depunere a dosarelor este 30 septembrie 2014.

Programul Rabla pentru persoane juridice a fost deschis instituţiilor publice, firmelor, operatorilor economici fără personalitate juridică şi, din 14 august, reprezentanţilor profesiilor liberale care activează în cabinete sau birouri individuale, în urma publicării în Monitorul Oficial a unui ordin al ministrului Mediului privind modificarea Ghidului de finanţare a programului Rabla. Așadar, dacă până atunci nu se puteau înscrie în program decât societăţile de avocatură cu personalitate juridică, din 14 august, au avut această posibilitate şi cabinetele individuale de avocatură. Această prevedere a fost valabilă şi pentru cabinetele individuale ale medicilor, veterinarilor, tehnicienilor dentari, notarilor, mediatorilor, executorilor judecătoreşti, consultanţilor fiscali, asistenţilor sociali, precum şi pentru birourile individuale de arhitectură sau geodezie.

Pe lângă tichetul de 6.500 de lei, a fost acordat și un eco-bonus în valoare de 500 lei pentru: achiziţionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100g/km şi, respectiv, achiziţionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid. Cei care optează pentru autoturisme care au mai mult de una dintre aceste caracteristici beneficiază de maxim două eco-bonusuri, adică de o reducere suplimentară de 1.000 de lei.

Printre beneficiarii programului Rabla pentru persoane juridice, din anul acesta, se numără Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), care a obţinut 429 de tichete şi Secretariatul General al Guvernului (SGG), care a obţinut 51 de tichete. Acestea au fost folosite pentru achiziţia a 51 de maşini marca Dacia Duster, pentru Guvernul Republicii Moldova. 

Anul trecut, în cadrul Programului Rabla pentru persoane juridice, când au fost alocate tot 3.000 de tichete, au fost distribuite 1.670 dintre acestea. Cele mai multe au fost solicitate şi obţinute de Poşta Română – 132 (858.000 de lei) şi Ministerul Afacerilor Interne – 105 (682.500 de lei).