Marea Barieră de Corali, cea mai mare structură de organisme vii, a fost declarată „moartă”, de cercetători, după 25 de milioane de ani de viață.
Marea Bariera de Corali este situat în Marea Coralilor în apropiere de coasta Queensland-ului din nord-estul Australiei, întinsă pe o suprafață de peste 2.600 de kilometri, cu peste 300 de insule și aproximativ 3.000 de sisteme de recifuri, care erau case pentru mii de specii de pești, balene și delfini.
Potrivit cercetătorilor, „moartea” s-a produs anul trecut, din cauza unui proces de „albire”, scrie Antena3.ro. Acest lucru înseamnă că structura de corali a rămas fără alge, se albește și pierde principala sursă de nutrienți. Cercetătorii spun că fenomenul s-a produs din cauza încălzirii apei oceanului.
Despre degradarea Marii Bariere de Corali se vorbește de mai mulți ani. În urmă cu trei ani, Ministerul Mediului din Australia a făcut publice datele unei cercetări științifice care arată că ecosistemele au „o tendință de degradare a stării lor din cauza calității apei și a efectelor cumulate produse de schimbarea climatică și o creștere, ca frecvență și intensitate a evenimentelor meteorologice extreme”.
Înscrisă în patrimoniul mondial al UNESCO în 1981, Marea Barieră a pierdut peste jumătate din corali în ultimii 27 de ani sub influența factorilor meteo (furtuni), climatici (încălzire) și industriali, potrivit revistei americane Proceedings of the National Academy of Sciences.