Cu jalba la Bruxelles

Articol apărut în ediția print a Jurnalului de Ilfov, nr. 421

O delegație a Consiliului Județean Ilfov (CJI), condusă de președintele Marian Petrache, a avut, săptămâna trecută, o întâlnire la Bruxelles cu șeful Unității pentru România din cadrul DG Regio, Carsten Rasmussen și Corina Crețu, Comisar European pentru Politica Regională.

Subiectul principal al discuției a fost Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Ilfov – prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), proiect ce include investiții de peste 342,8 milioane de euro în infrastructura de apă și apă uzată în 22 de unități teritorial-administrative din județul Ilfov.

Președintele CJI a declarat că demersul a fost determinat de nemulțumirea față de ”atitudinea și de modul de lucru al JASPERS (entitatea Comisiei Europene care are atribuții în evaluarea și pregătirea proiectelor de infrastructură)”. Petrache a amintit că a dat în judecată Ministerul Fondurilor Europene și a precizat că acțiunea nu se va opri până când nu se vor accesaa fondurile europene în cadrul acestui proiect – ”prin intermediul căruia putem asigura condiții civilizate de trai pentru mai mult de 210.000 de locuitori ai județului”. ”Am cerut intervenția Comisarului European pentru Politica Regională, Corina Crețu, precum și a șefului Unității pentru România din cadrul DG Regio, Carsten Rasmussen, pentru deblocarea proiectului. Oficialii europeni au promis că vor analiza atent observațiile noastre și că ne vom revedea la București, în octombrie, pentru rezolvarea situației”, a declarat, la final întâlnirii, Marian Petrache.
S-a mai discutat și s-au schimbat opinii despre posibilitățile de finanțare a Parcului Științific de la Măgurele (Magurele Science Park), despre Sistemul de management integrat al deșeurilor Ilfov și despre proiectul pilot privind monitorizarea calității aerului, dar și despre alocarea financiară din Fonduri Structurale pentru Regiunea București – Ilfov.