Protejează-ţi organismul de gripa și virozele respiratorii care ţi-ar putea afecta sănătatea!
Dr. Ion Dorel Dogăreci
Chiar dacă ne-am bucurat de o toamnă lungă şi frumoasă, iarna începe să-şi intre în drepturi. Gradele din termometre scad de la o zi la alta, iar riscul să răceşti sau să te îmbolnăveşti de gripă e din ce în ce mai mare. Nu şi dacă reuşeşti să-ţi îmbunătăţeşti imunitatea, astfel încât organismul să fie mai rezinstent la contactul cu facto-rii de risc.
În anotimpul rece, bolile cele mai frecvente sunt: gripa şi virozele respiratorii. Scăderea bruscă a temperaturilor poate duce la creşterea numărului de cazuri de viro-ze respiratorii. Gripa este contagioasă, evoluează rapid şi produce multe îmbolnăviri anuale. Din cauza imunităţii scăzute, persoanele în vârstă şi copiii sunt cei mai ex-puşi. Gripa se manifestă prin simptome severe: frisoane, stare febrilă, dureri de cap, tuse seacă, rinită, stare general proastă.
Reguli de prevenire a îmbolnăvirii
IGIENA – cea mai bună modalitate de a preveni împrăştierea germenilor este aceea de a te spăla pe mâini când ajungi acasă, înainte de masă, după masă, sau ori de câte ori este necesar. Este indicată folosirea şerveţelelor de unică folosinţă atunci când tuşeşti sau strănuţi. După folosire, aruncă-le în locurile special amenajate şi spală-te pe mâini.
VACCINUL ANTIGRIPAL – acesta este recomandat nu doar dacă faci parte din categoria persoanelor vulnerabile, cum ar fi copii, bătrâni ci şi în cazul în care ai pro-bleme ale sistemului imunitar. Vaccinul este indicat tuturor celor care vor să se ferească de gripă şi virozele respiratorii. Dacă îţi vei proteja întreaga familie, şansa ca viruşii să te ,, atace” este mult mai mică. Vaccinul antigripal sezonier protejează persoana vaccinată numai faţă de virusurile gripale circulante în sezonul respectiv, cu-prinse în vaccinuri şi nu faţă de toate tipurile de viruşi care dau simptomatologie asemănătoare gripei, dar au o evoluţie mai uşoară. E bine să ştii că vaccinarea este recomandată tuturor persoanelor începând de la frageda vârstă de 1 an. Aceasta se efectuează doar atunci când eşti perfect sănătos, singura contraindicaţie fiind o po-sibilă reacţie alergică a organismului tău la proteina de ou pe care vaccinul o are în compoziţie. Perioada în care este bine să fie administrat vaccinul este în presezon, adică lunile premergătoare sezonului rece, octombrie – decembrie ale fiecărui an.
Vaccinul utilizat este diferit de la un sezon la altul, iar compoziţia acestuia este stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii care transmite tuturor producătorilor formula vaccinală.
Posibile efecte secundare ale imunizării
Vaccinarea poate determina apariţia la 6-12 ore de la administrare a unor reacţii secundare locale: durere, roşeaţă, întărirea zonei respective, vânătaie, care dispar spontan. Totodată, pot apărea reacţii generale adverse (1%) precum: stări febrile de scurtă durată ce se tratează cu antitermice, dureri de cap, astenie. Foarte rar, pot apărea reacţii alergice severe precum urticaria, rinita, şocul anafilactic.
ALIMENTAŢIA CORECTĂ – Corpul trebuie ,,aprovizionat” cu minerale şi vitamine. Dieta echilibrată, fructele, legumele şi cerealele constituie remedii naturale împotri-va virusuilor. Hidratarea ocupă şi ea un loc important de aceea, este benefic a se consuma foarte multe lichide bogate în vitamine. Apa, sucurile naturale, ceaiurile calde cu lămâie şi miere, supele calde de pui sunt cele mai bune alegeri. În plus, acestea ajută la diminuarea simptomelor răcelii şi gripei. Un alt sfat important ar fi renunţa-rea la consumul de alcool, cafea şi la fumat.
ODIHNA – dormind suficient corpul va fi în formă maximă şi va avea putere să lupte împotriva microbilor.
Măsuri suplimentare de protecţie dacă lucrezi în aer liber
Dacă prin natura serviciului ești obligat să ţi desfășori activitatea în aer liber ai nevoie de un echipament adecvat de protecţie. Trebuie să consumi ceaiuri fierbinţi și să beneficiezi de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare.
Sfaturi generale
Evită locurile publice aglomerate și contactul cu persoanele care prezintă simptome de viroză respiratorie
Stai acasă și odihnește-te dacă ai febră, îţi curge nasul sau tușești
E bine să știi că antibioticele nu ajută în cazul virozelor. Folosește-le numai în cazul în care viroza se complică și cu o infecţie bacteriană
La primele simptome de boală trebuie să te prezinţi la medic.