Persoanele care suferă de afecțiuni grave precum cele oncologice, cardiovasculare, boli rare etc. vor avea acces mai rapid și mai facil la medicamente gratuite și compensate după ce Guvernul a aprobat mai multe modificări prin care se elimină o verigă intermediară administrativă.

Astfel, pacienții vor putea beneficia de medicamente compensate și gratuite pentru afecțiunile menționate, în baza pre­scripției medicului specialist, fără a mai fi nevoie și de aprobarea comisiilor de experți de la nivelul Caselor Naționale de Asigurări de Sănătate și Casele de Asigurări de Sănătate de la nivel local, după caz.

Prin urmare, se scurtează timpul de la momentul diagnosticării până la momentul începerii tratamentului, iar în cazul pacienților pentru care tratamentul a fost deja inițiat, continuarea accesului la medicamente se va face mai rapid și mai simplu, fără a mai parcurge această procedură administrativă.

Concret, pentru 106 Denumiri Comerciale In­ternaționale (DCI) se elimină obligativitatea aprobării medicamentelor de către comisiile de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Caselor de Asigurări de Sănătate de la nivel local. Prescrierea medicamentelor se va face de către medicul specialist. Astfel, pacienții beneficiază de prescripție medicală la momentul diagnosticării, cu încadrarea în criteriile de eligibilitate potrivit protocoalelor terapeutice, asigurându-se astfel accesul mai rapid la medicamentele necesare.

Actul normativ aprobat de Guvern va intra în vigoare începând cu 1 martie 2017.