Premieră medicală în România

Medicii de la Spitalul Clinic Colentina din Capitală au realizat încă o intervenție chirurgicală complexă, în premieră pentru România. I-au făcut o operație pe creier unei bolnave de cancer, fără anestezie totală.

Pacienta în vârsta de 48 de ani avea o tumoră pe creier care-i afecta aria motorie primară, aria senzitivă primară și aria hemispațială. Pentru a supraviețui și a trăi aproape normal, femeia avea nevoie de o intervenție chirurgicală extrem de complexă. O echipă medicală de la Spitalul Clinic Colentina, din București, din care au făcut parte dr. Lelia Iliescu, medic primar Anestezie Terapie Intensivă (ATI) și dr. Adriana Badea, medic specialist ATI, a reușit să o țină trează în cele patru ore cât a durat operația.

 

Operația este decontată de CAS

 

“Este cea mai spectaculoasă tehnică anestezică. Pacienta primește inițial anestezie generală intravenoasă totală, este setată neuromonitorizarea și neuronavigația, apoi începe intervenția chirurgicală. Când se ajunge la formațiunea tumorală, adică după 20-30 minute, pacienta este trezită. Pe parcursul intervenției neurochirurgicale, care a durat patru ore, pacienta în vârstă de 48 ani a fost perfect trează, foarte cooperantă și a efectuat diferite teste de evaluare a funcțiilor motorii și senzitive, în vederea stabilirii marginilor de rezecabilitate, astfel încât aceasta nu va rămâne cu deficite”, explică dr. Lelia Iliescu. La realizarea acestei intervenții au participat neurochirurgi, neuroanesteziști, un neurolog cu specializare în electrofiziologie și asistenți bine pregătiți. Operația este decontată de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), așa că pacienta nu va suporta coplată sau alte costuri aferente.