Colonizarea planetei Marte va fi posibilă numai dacă astronauții vor ajunge pe Lună, atenționează cercetătorii NASA. Pentru ca popularea spațiului cosmic să nu mai fie doar un ideal, experții încearcă să realizeze și să amplaseze baze speciale, care să permită supraviețuirea astronauților, pe Lună.  

“Interesul nostru nu îl reprezintă, de fapt, Luna. Pentru noi, satelitul natural al Pământului este la fel de plictisitor ca și o bilă de beton. Cu toate acestea, nu vom putea amplasa o bază pe Marte, până când nu vom face acest lucru pe Lună”, spune astrobiologul
NASA, Chris McKay. Pentru început, bazele care vor fi amplasate pe Lună vor putea adăposti cel mult zece astronauți, pe o perioadă de maximum un an. Însă, pe parcursul a zece ani, capacitatea stațiilor selenare ar urma să fie mărită, astfel încât pe Lună să poată locui chiar și o sută de oameni. Potrivit experților, astronauții vor ajunge pe Lună călătorind la bordul vehiculului „Falcon Heavy”, produs de compania americană Space X. În momentul în care vor ajunge acolo, expediționarii vor trăi un timp din ceea ce vor lua cu ei la plecarea de pe Pământ. Pe parcurs, însă, ei vor fi nevoiți să supraviețuiască numai din ceea ce vor produce cu ajutorul imprimantelor 3-D.

 

Ultima misiune pe Lună a fost realizată în anul 1972. Motivul principal pentru care o astfel de expediție nu a mai fost organizată mai bine de patru decenii îl reprezintă costurile exorbitante ale transportului. De pildă, costul programului Apollo, desfășurat între anii 1969-1972, s-a ridicat la nu mai puțin de 23,9 miliarde de dolari, adică echivalentul a 150 de miliarde de dolari, în zilele noastre.