Ce alimente pot învinge depresia de primăvară
O stare melan­colică, urmată de o oboseală accentuată și de creșterea inexplicabilă a nivelului anxietăţii sau a stării de nervozitate sunt primele semne că ești la un pas să cazi într-o depresie de primăvară. Singurele tale aliate sănătoase în lupta cu această boală perfidă sunt alimentele. Doar ele îţi pot readuce tonusul și buna dispoziţie în anotimpul renașterii naturii!
Indiferent care ar fi motivul emoţiilor puternice pe care le trăiești în această perioadă, stă­rile tensionate duc, de cele mai multe ori, la creșterea exagerată a poftei de mâncare, mai ales a predispoziţiei spre anumite preparate culinare. Însă, dacă știi ce să consumi îţi poţi îm­bunătăţi starea de spi­rit, fără a lua și în gre­utate. Altfel spus, alimentele te ajută să te vindeci, dar asociate ne­corespunzător îţi pot fa­ce rău. De aceea află ca­re sunt stările majore ale depresiei de primăvară, și produsele ce contribuie la ameliorarea lor.

Nucile alungă supărarea
Melancolia ce-ţi ac­cen­tuează dorinţa de a te izola este o stare pe care o tratezi ușor consumând fibre. Iar cele mai bogate surse de fibre sunt nucile, alunele și fisticul, neprăjite. De asemenea, fulgii de cocos, tărâţele de ovăz, se­cară, pâinea integrală, cerealele instant sunt în topul alimentelor care-ţi restabi­lesc echilibrul psihic când ești trist. Dar nu mai mult de 20 – 35 de grame pe zi. Cât privește fructele, poţi consuma doar piersici și smochine.

Apa, soluţie pentru oboseală
Secretul bunei func­­ţionări a creierului este apa. Mai ales că trupul este constituit și el din aproape 65% apă. De aceea, când nu ai suficientă apă în orga­nism, obosești și devii irascibil. În această situaţie trebuie să bei zilnic, cel puţin opt pahare de apă. Doar așa creierul tău se va hidrata instantaneu și vei reuși să‑ţi îmbunătăţești starea de spirit.

Ciocolata combate frica
Dacă se agravează sta­rea de anxietate pro­vocată de fobia ta poţi depăși momentul consumând produse boga­te în carbohidraţi. Altfel spus, o porţie de cartofi copţi sau fierţi, cu o pulpă de pui ori o bucată de pește, ton sau somon, preparate la grătar sunt cele mai bune. Este bine să mănânci și cio­colată. Aceasta conţine o substanţă care are efec­te asemănătoare amfe­taminei și îţi va scădea intensitatea emoţiilor.

Peștele liniștește nervii
Pe de altă parte, consumul de pește te ajută să te liniștești și să scapi de nervi când ești supărat. E de prefe­rat ca peștele și fructele de mare să le servești cu garnitură, orez și sa­la­tă din legume verzi. Castraveţii, varza și ardeiul au un conţinut bogat în acid folic, vitamina C, vitamina B6, zinc și magneziu, ducând la creșterea nivelului de serotonină din creier și, im­plicit, la restabilirea bu­nei dispoziţii.

Pâinea albă provoacă nevroze
Evită pe cât posibil pâinea albă, care are un conţinut bogat de carbohidraţi ce distrug creierul. Mâncată în exces, ea îţi accentuează tristeţea și duce la apa­riţia bolilor psihice, cum ar fi depresia și nevro­zele. Pentru o stare de bună dispoziţie, ideal este să consumi, cel mult patru felii de pâine integrală în fiecare zi. Fii atent și la consumul de carne! Indiferent de cantitate, carnea roșie dezvoltă iri­tabilitatea și comportamentul agresiv.

Bananele, bucurie ieftină
Când vine vorba despre fructe, bananele re­prezintă o excelentă soluţie de a obţine fe­ri­cirea la costuri mici. Ele conţin o substanţă nu­mită triptofan care are capacitatea de a stimula eliberarea serotoninei. Kiwi și citricele sunt și ele un remediu convenabil, prin bogăţia în vitamina C, care reduce oboseala și tris­teţea.