Vrei să-ți fortifici imunitatea ca să eviți infecțiile respiratorii și bolile de inimă în sezonul rece? Profită de faptul că suntem în Postul Nașterii Domnului iar piețele abundă de mere, fructele toamnei pe care trebuie să le consumi din belșug. Ele sunt adevăratul elixir al sănătății. Învață să le pregătești, ca să le păstrezi intacte valențele terapeutice!
Vitamina A
necesară pentru o vedere mai bună și o piele catifelată chiar și în zilele cu vânt puternic, ploi sau ninsori
Vitamina B
cu un rol deosebit de important în protecția inimii și a vaselor sanguine pe timp de iarnă, în tratarea durerilor musculare și în combaterea stresului cotidian
Vitamina C
îmbunătățește funcția plămânilor și crește imunitatea organismului, prevenind gripa, răceala, bronșita, laringita și multe alte boli respiratorii, de sezon
Fier
transportă oxigenul în țesuturi, combate starea de oboseală, asigură o creștere și dezvoltare armonioasă, conferă energia necesară în timpul zilei și menține buna funcționare a aparatului reproducător
Calciu
previne durerile osoase, contracturile musculare, coagularea sângelui și afecțiunile cardiovasculare
Fibre
o sută de grame de mere conțin cinci grame de fibre ajutând astfel, reglarea tranzitului intestinal și eliminarea la timp a toxinelor din organism.
Miraculoasa putere vindecătoare
Un măr pe zi este sănătate curată. De mii de ani, fructele sunt folosite pentru proprietățile lor terapeutice, fiind recomandate pentru tratarea durerilor și arsurilor gastrice, curățarea și albirea dinților, eliminarea toxinelor, scăderea în greutate, prevenirea infecțiilor căilor respiratorii. Astăzi, merele reprezintă cele mai bune remedii pentru o gamă și mai vastă de afecțiuni.
Cura energizantă
Foarte multe persoane sunt afectate de capriciile vremii. Tristețea din această perioadă și lipsa de energie dispar printr-un regim cu sucul acestor fructe. Dacă te numeri printre persoanele meteosensibile, este bine să consumi, zilnic, cel puțin o jumătate de litru de suc natural. Atenție! Nu este indicat să înlocuiești sucul natural preparat în casă, cu cel achiziționat din comerț, care conține zahăr și conservanți periculoși pentru sănătate. Preparatul se recomandă mai ales dacă depui mult efort fizic.
Regimul pentru protecția inimii
Frigul se întețește și poate să-ți afecteze sănătatea inima. Totuși, merele, care sunt cele mai valoroase fructe și care se află la îndemâna ta, ușor de procurat și de tolerat de organism, te ajută să eviți agina pectorală, infarctul miocardic și complicațiile acestor boli. Consumă o cantitate mare de mere în stare proaspătă și bea suc obținut din aceste fructe, în fiecare zi. O cantitate mare înseamnă cam un kilogram pe zi. Fitonutrienții prezenți în aceste fructe reduc colesterolul dăunător.
Reţete pe alese, de la bucătari culese
Mere caramel
Ingrediente:
– 400 gr de zahăr
– 200 ml de apă
– 6 mere de dimensiune medie
– 6 bețișoare de lemn
– 2 linguri de miere
– 1 linguriță de scorțișoară măcinată
– câteva picături de
colorant alimentar roșu
Mod de preparare:
Pune apa, mierea și zahărul într-o cratiță și lasă-le la fiert, la foc potrivit, cam 25-30 de minute. Mai exact, până când siropul capătă culoarea caramelului și este momentul să adaugă scorțișoara și câteva picături de colorant alimentar roșu. Amestecă bine ingredientele. Înfige câte un bețișor de lemn în fiecare fruct și cufundă-le în siropul caramel. Așează merele pe o tavă tapetată cu foaie de copt și lasă caramelul să se răcească până când se va întări.
Spumă de mere
Ingrediente:
– zahăr vanilat
– 4 mere de dimensiuni egale
– ciocolată rasă (opțional)
– 1 plic de frișcă
Mod de preparare:
Spală bine merele și curăță-le de coajă. Taie fructele cuburi și fierbe-le împreună cu zahărul vanilat. Scurge-le bine și dă-le într-un loc la răcit. Apoi trece fructele prin blender pasează-le bine și le amestecă-le cu 200 de grame de frișcă. Pune totul în cupe și presară ciocolata rasă. Păstrează spuma la frigider.