Senatul şi Camera Deputaţilor au respins, marţi, cu 191 voturi “pentru”, 123 de voturi “împotrivă” şi 69 de abţineri, hotărârea care avizează favorabil solicitarea preşedintelui Traian Băsescu privind organizarea unui nou referendum pentru Parlamentul unicameral cu 300 de aleşi.

Senatorul PNL Puiu Haşotti a precizat că solicitarea preşedintelui nu a trecut. Liderul grupului PDL, Mircea Toader, a contestat votul şi a cerut un vot uninominal.

Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a precizat, în plenul Parlamentului, că PNL a votat împotriva iniţiativei preşedintelui pentru un nou referendum, considerându-l “o diversiune politică” şi un referendum ilegal.

“Preşedintele Traian Băsescu  se face că uită că acum mai puţin de una an 7,4 milioane de români au spus că nu-l mai doresc ca preşedinte. PNL şi-a exprimat un vot eminamente politic. PNL a votat împotriva unei alte diversiuni politice”, a spus Haşotti. El a adăugat că, atât timp cât există Comisia de revizuire a Constituţiei, nu are rost noul referendum, care este “ilegal”.

Parlamentarii PSD, însă, au votat în majoritatea lor pentru un aviz favorabil la iniţiativa preşedintelui Traian Băsescu privind un nou referendum, dar au fost şi social-democraţi care s-au abţiunut la vot, a precizat senatorul Miron Mitrea. PSD nu şi-a explicat votul, preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, spunând că se abţine de la comentarii, deoarece conduce forul legislativ.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu  a susţinut, de la tribună, că demersul preşedintelui este “unul pur de câştig de capital politic” şi a spus că ar trebui respins. El a arătat că “Parlamentul nu se numără cu suta”.

Comisiile juridice reunite ale Senatului şi Camerei Deputaților dăduseră aviz pozitiv inițiativei luiTraian Băsescu. Avizul Parlamentului este doar unul consultativ.