Calitatea solului poate fi aflată de la prima „mirosire”. Este metoda prin care un specialist francez, Christophe Frébourg,  îi învață pe agricultori să analizeze solul.

Primul este mirosul de ciupercă, cel care arată că un sol funcționează bine. „Acesta este un criteriu deciziv pentru confirmarea faptului că un sol funcționează bine, deoarece ciupercile joacă un rol deciziv în funcționarea solului”, explică expertul.

Al doilea caz este acela în care solul nu emană miros, iar asta poate spune despre acel sol că a primit foarte multe chimicale. „Când solul nu emană cel mai mic miros, de multe ori primește multe produse chimice”, arată specialistul. 

Cea de-a treia variantă este aceea în care solul nu miroase bine. Acesta, spune expertul în viața solului, adesea este un semn de funcționare anaerobă.

În opinia sa, un sol care nu este suficient oxigenat nu are suficientă viață, iar dacă primul miros perceput este de putrefacție, este semn că materia organică este depozitată într-un mediu anaerob, ceea ce determină o fermentație slabă.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.587