O raclă cu un fragment din moaștele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu a fost donată de Patriarhia Română Bisericii „Sfânta Muceniţă Paraschevi“ din Istanbul, lăcaş ctitorit de fostul domnitor al Țării Românești în anul 1692.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 464, ediția print

„Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la solicitarea Părintelui Sergiu Vlad, Parohul comunităţii ortodoxe române din Istanbul, Turcia, Patriarhia Română a oferit acestei comunităţi o raclă cu un fragment din moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu“, anunță Patriarhia Română printr-un comunicat dat publicității de Agerpres.ro. Potri­vit sursei citate, racla, confecţionată la Atelierele Patriarhiei Române, a fost depusă miercuri, 14 august, în Biserica „Sfânta Muceniţă Paraschevi“. Începând cu anul 2004, biserica zidită de Sfântul Constantin Brâncoveanu a fost dată, de către Patriarhia Ecumenică, spre folosinţă comunităţii ortodoxe româneşti din Turcia, la solicitarea Patriarhiei Române. La intrarea din latura de Est a bisericii încă se mai păstrează pisania care menţionează restaurarea bisericii din temelie, realizată cu ajutorul donaţiei oferite de domnitor la patru ani după ce urcase pe scaunul Ţării Româneşti.

Moaște ale Sf. Constantin Brâncoveanu, într-o biserică din București

Osemintele domnitorului Constantin Brâncoveanu erau păstrate în cripta de nord a mormântului de la Biserica Sfântul Gheorghe Nou, din Bucureşti, unde au fost depuse de soţia sa, Marica Brâncoveanu, în anul 1720. Osemintele au fost scoase din mormânt în 2014, când s-au împlinit trei secole de la martiriul de la Constantinopol şi de atunci sunt păstrate într-o raclă pentru a putea fi venerate de credincioşi. Voievodul Constantin Brâncoveanu a fost canonizat în anul 1992, prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.