Vatra satului. Chemarea și misiunea ei e să mențină flacăra vie a tradițiilor  să le transmită timpului istoric, peste generații. Iar actualitatea contemporană,   oricât ar fi ea de acaparată de modernitate, va avea seva din care să își extragă vitalitatea. E ceea ce demonstrează, an de an, bâlciul sau iarmarocul din Ciolpani, pornit și acum de Sfânta Mărie Mare (Adormirea Maicii Domnului).

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 464, ediția print

Comunitățile rurale au alăturat dintotdeauna reperele sacre ale credinței noastre traiului de zi cu zi. După slujbele de închinare au urmat neobosita aplecare asupra obligațiilor gospodărești. Sărbătoarea cum­părăturilor pe alese, dar și momente de petrecere pentru toate vârstele, toate la un loc – aceasta a fost definiția zilelor de târg, pline de forfotă și culoare, de la Ciolpani.

Iarmarocul are literatura sa

”Moșii” lui Caragiale, ”A­min­­tirile din copilărie” ale lui Ion Creangă, sunt emblematice, alături de scrierile lui Alecu Russo, Iosif Anghel, Mihail Sadoveanu și câți alții. Lucrurile nu s-au modificat mult. Ci numai oferta uriașă de mărfuri ale meșteșugarilor și comercianților, veniți din comunele și județele apropiate, cu toate acareturile de trebuință gospodăriei rurale și nu numai. Bașca, toată aparatura asta ultramodernă, la care moșii noștri nici nu visau. Adică telefoane de ultimul tip, sisteme audio și toate cele necesare comunicării electronice de azi. De fapt, te aflai într-un uriaș supermarket în aer liber, întins pe mai multe străzi, cu toate cele pe care ți le-ai dori, ori la care nici nu te-ai gândit că îți vor face trebuință.

Și peste tot, distracție

Adică, muzică, promenadă, dat în lanțuri, roata norocului, grătare, mașinuțe acționate electric, răcoritoare, baloane colorate cu chipurile eroilor copilăriei actuale, tombole, înghețată, fotografii la minut – cu personaje de poveste, vată de zahăr. Iar bucuria oricăror vârste nu s-a lăsat așteptată. Evenimentul a marcat o reușită, organizată cu sprijinul autorităților locale conduse de edilul Bogdan Cristian Călin.