În cadrul proiectului internațional, derulat cu finanțare europeană, ”Academia ambasadorilor culturali”, 50 de elevi din România și Polonia s-au cunoscut mai bine și au învățat lucruri noi despre moștenirea culturală a țărilor lor și incluziunea socială.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 549, ediția print

Două școli – din Polonia și România – derulează, în comun, proiectul internațional ”Academia ambasadorilor culturali – Ne lărgim orizonturile” (logo-ul proiectului, conceput de un elev din Brănești și votat de către toți cei implicați, fiind ”AKK”). Este vorba despre Zespot zskol I Przedszkola im. Ks. Prof. Josefa Tischnera w Domoslawicach și Școala Gimnazială Nr.1 din Brănești, Ilfov, iar săptămâna trecută, școala brăneșteană a fost gazda partenerilor polonezi, în cadrul Concursului Internațional de Mobilitate a Elevilor ”POWER”, dedicat cunoașterii culturii țării vizitate.

Astfel, pe parcursul săptămânii, 20 de copii polonezi și 30 de copii români au desfășurat, zilnic, activități în context formal, non-formal și outdoor, sub supravegherea cadrelor didactice poloneze și române, temele fiind moștenirea culturală și incluziunea socială. Au fost organizate vizite de documentare și de studiu la Mănăstirea Pasărea și la Pepiniera Ocolului Silvic din Brănești (unde s-au plantat pomi), la Muzeul Satului ”Dimitrie Gusti” și la Muzeul Național de Istorie a României din București. Lecțiile, activitățile de învățare și workshop-urile au abordat toate ariile curiculare. Au fost abordate: limba engleză, cultură civică, etică, istorie, educație muzicală, educație fizică și sport, biologie/ științe, ICT, design, educație plastică, dansuri populare, educație antreprenorială. S-au legat noi contacte și prietenii, astfel de proiecte având un impact uriaș asupra dezvoltării culturale a copiilor și adolescenților, prezenței lor în lume și cunoașterea limbilor străine. Partenerii în proiect au mulțumit (pentru sprijinul acordat) Primăriei Brănești, Pepinierei Ocolului Silvic din localitate, Liceului Tehnologic ”Cezar Nicolau”, Brănești și pizzeriei TI AMO din localitatea ilfoveană.