Orice român care vrea să se angajeze poate fi asistat, în momentul negocierii sau semnării unui contract, de către o persoană specializată, potrivit uneia dintre modificările aduse Codului Muncii, care a intrat în vigoare din data de 3 octombrie. Situația este valabilă și în cazul modificării unor clauze contractuale.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 519

Acest lucru se întâmplă în contextul în care,a până acum, Codul muncii prevedea că angajații putea fi însoțiți de terți, dar nu se specifica exact calitatea profesională a acestora. Legea nr. 213/2020, care aduce anumite modificări Codului Muncii a apărut în Monitorul Oficial nr. 893, în data de 30 septembrie, și a intrat în vigoare pe data de 3 octombrie, iar una dintre modificările importante prevede că viitorul angajat va putea alege să fie însoțit de un avocat, de un expert în legislația muncii sau de către un mediator specializat în legislația muncii, atunci când negociază, încheie sau are loc o modificare a contractului individual de muncă. De asemenea, va putea să îl însoțescă pe angajat, în situațiile menționate, chiar și un reprezentant al sindicatului al cărui membru este salariatul.
„La negocierea, încheierea sau modificarea contractului individual de muncă ori pe durata concilierii unui conflict individual de muncă, oricare dintre părți poate fi asistată de către un consultant extern specializat în legislația muncii sau de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este, conform propriei opțiuni”, este prevăzut în Legea nr. 213/2020.
Totodată, Legea nr. 213/2020 mai prevede că părțile pot încheia un contract de confidențialitate oricând pe parcursul desfășurării contractului de muncă, nu doar înainte de a-l încheia, așa cum prevedea Codul muncii până în prezent.
Legea 213/2020 introduce și un articol nou în Codul muncii care prevede că fiecare angajator își va putea organiza astfel activitatea de resurse umane și salarizare: prin asumarea de către angajator a atribuțiilor specifice, prin desemnarea unuia sau mai multor salariați (cărora să li se treacă în fișa postului atribuții de HR și salarizare) sau prin
contractarea unor servicii externe specializate în HR și salarizare (servicii care să fie coordonate de un expert în legislația
muncii).