Președintele Franței în vizită la Măgurele
Ziua de marți, 13 septembrie, a consemnat un moment unic în istoria orașului Măgurele. Aflat în România, într-o vizită de stat, președintele Franței François Hollande a inclus în programul său și o vizită la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară – „Horia Hulubei ”(IFIN-HH), locul în care se construiește cel mai puternic laser din lume. Aici a fost organizat, cu această ocazie, și un forum economic intitulat „Parteneriate franco-române de viitor”, la care a participat un grup important de oameni de afaceri francezi.
François Hollande a fost însoțit în vizita la Măgurele de președintele României, Klaus Iohannis. Ei au fost întâmpinați, în incinta institutului, de prof. Nicolae Zamfir, directorul IFIN-HH și al proiectului european care se desfășoară aici, Extrem Light Infrastructure – Nuclear Phisics (ELI-NP), cunoscut mai bine ca „laserul de la Măgurele”.
„Nu este ușor să găsim lumina…”
Cei doi președinți, alături de ceilalți invitați, au vizitat ansamblul de clădiri în care va funcționa laserul, aflat într-o stare avansată de finalizare. De asemenea, cei doi șefi de stat au mers la Centrul de Cercetare ELI-NP din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleară – „Horia Hulubei”, unde au vizitat Camera de Control Laser. Cu ocazia acestei vizite, a fost semnat un document important de cooperare privind formarea competenţelor în domeniul laserilor de mare intensitate, precum şi un Protocol de cooperare în domeniile educaţiei şi formării profesionale între ministerele de resort din Franţa şi din România. „S-a definit un Parteneriat Strategic acum câţiva ani iar această vizită de stat nu trebuie doar să respecte şi să implementeze acest parteneriat, ci să-l amplifice, să-l aprofundeze. Iată ce am ilustrat prin mai multe proiecte care sunt realizate sau se nasc astăzi. Nu este uşor să găsim lumina, darămite lumina extremă. Așadar, trebuia ca românii şi francezii să-şi unească eforturile pentru a reuşi. Prin această cooperare ştiinţifică se stabilesc şi legături industriale, pentru că Thales participă la construcţia acestei infrastructuri şi lucrurile vor continua în acest sens, pentru că cercetătorii români şi cercetătorii de la Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică şi cei de la platoul de la Saclay vor face investiţii suplimentare şi îşi vor lua angajamente noi.(…) Cine ar fi zis acum câteva zeci de ani că Franţa şi România ar putea fi lideri mondiali în această tehnologie? Datorăm acest lucru nivelului înalt de cercetare din Franţa şi România, şi încrederii reciproce”, a spus, cu această ocazie, președintele Franței, François Hollande.
IFIN-HH, un reper pentru cercetarea în domeniu
La rândul său, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre „povestea de succes” care va fi laserul de la Măgurele. „Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară este un reper pentru cercetarea în domeniu, aici fiind creat, în 1955, primul calculator românesc. În prezent, contribuţia Institutului este una esenţială şi recunoscută în lume. Dau ca exemplu Proiectul de fizică nucleară a laserului de pe platforma Măgurele. Prezenţa noastră aici confirmă excelenta cooperare dintre România şi Franţa. (…) Sunt convins că în acest domeniu cooperarea dintre România și Franța are posibilități deosebite de dezvoltare și cred în transformarea ei într-o nouă poveste de succes”.
Primăria Măgurele, un factor important în dezvoltarea proiectului
Spuneam cândva că alegerea orașului Măgurele ca loc de dezvoltare a unuia dintre cele mai ambițioase proiecte științifice la nivel mondial, reprezintă o mare provocare pentru edilii localității. Un astfel de proiect presupune o dezvoltare economico-socială fără precedent, care trebuie sprijinită prin proiecte urbanistice și de infrastructură pe măsură. Această realitate este susținută pe deplin de tânărul primar al orașului, Narcis Constantin. „Mă bucur nespus că în prim-planul cooperării dintre România și Franța se află Centrul de Cercetare Infrastructura Luminii Extreme – Fizică Nucleară de la Măgurele și, de asemenea, faptul că cercetătorii din platforma Măgurele sunt recunoscuți la nivel internațional. Știm cu toții că dezvoltarea științifică atrage după sine și dezvoltare industrială, ambele având un impact economic puternic, motiv pentru care administrația locală va susține toate proiectele care pot sprijini comunitatea științifică din Măgurele. Ținând cont de importanța pe care o capătă orașul nostru, vă asigur că voi face tot ceea ce îmi stă în putință pentru a asigura o dezvoltare cooerentă și armonioasă a acestuia!”, a declarat primarul Narcis Constantin.