Prevenţia poate să vină chiar din propria-ţi cămară. Cum aşa? E destul de simplu dacă te gândeşti că vei găsi acolo nenumărate borcane cu legume murate, puse de astă toamnă, şi care acum, în plin sezon rece te ajută să-ţi echilibrezi organismul şi să-ţi completezi necesarul de vitamine. În plus, ele sunt bune şi ca terapie pentru anumite afecţiuni medicale.
Gogonelele previn cancerul de colon
Printre murăturile peste care vei da în cămara ta așezate frumos în borcanele doldora de sănătate sunt gogonelele. Ele reprezintă o bogată sursă de vitamina C și conţin anumite bacterii, ce luptă împotriva tuturor bolilor cauzate de microbii care populează intestinele. Un consum regulat de pătlăgele murate te vor ţine departe și de astm bronșic, dermatite sau cancerul de colon.
Castraveţii reduc riscul de Alzhaimer
Tot în pivniţa ta vei găsi frumos dichisiţi prea-gustoșii castraveţi muraţi. Consumaţi la interval de câteva zile, ei te ajută în mod miraculous să pierzi în greutate prin intensificarea arderilor surplusului de grăsimi în mod natural. De asemenea, castraveţii muraţi sunt săraci în calorii și bogaţi în vitamina K. Aceștia reduc semnificativ și riscul instalării unei boli nemiloase, precum Alzhaimerul. Dar tratează și diabetul zaharat în forme ușoare, hipertensiunea arterială și întăresc sistemul imunitar.
Sfecla roșie protejează ficatul
Sfecla roșie, ca și conopida sau morcovul, consumaţi periodic protejează ficatul prin detoxifierea organismului și intărește echilibrul psihic. Ea are un conţinut ridicat de vitamina A, C, B6, calciu, magneziu, fier, fosfor, zinc, tiamină, potasiu, acid folic și mangan. Acest lucru o face un bun tratament de prevenţie pentru apariţia bolilor de inimă și ficat.
Varza acră tratează reumatismul
Considerată un adevărat depozit de vitamine și minerale, varza acră conţine vitamină C, chiar mai multă decât varza crudă, vitamină antioxidantă care ajută la fortificarea sistemului imunitar al organismului. Apoi, acid folic și magneziu care îţi oferă vitalitate atunci când ești suprasolicitat. Mai conţine vitamina B12 care înlătură oboseala și anemia, încetinește procesul de îmbătrânire și protejează sistemul nervos. Totodată, moarea – adică zeama de varză murată se recomandă pentru detoxifierea organismului, dureri reumatismale și gută.
Gogoșarii subţiază sângele
Gogosarii se remarcă la rândul lor prin conţinutul de vitamină C, A, B și minerale precum potasiul, fosforul și calciul. Ei sunt bogaţi și în bioflavonoizi, eficienţi datorită proprietăţilor puternic antioxidante. Consumul de gogoșari în oţet este recomandat și pentru carenţele în asimilarea calciului ori pentru prevenţia cancerului de col uterin, de prostată, de pancreas și reumatismului. Mai mult, ei scad riscul producerii cheagurilor de sânge și a fracturilor osteoporozice.
Fructele murate cresc potenţa
O sursă de sănătate curată o reprezintă și fructele murate. Perele, merele și strugurii sunt puternic vitaminizate, contribuind la reducerea riscului apariţiei bolilor cardiovasculare și cerebro-vasculare. Puternici antioxidanţi naturali sunt și pepenașii acriţi, care te ajută să-ţi tratezi disfuncţiile erectile și îţi cresc libidoul.