Istoricul Neagu Djuvara, unul dintre cei mai expresivi urmași ai aristrocrației românești, a murit astăzi, la vârsta de 101 ani. Informaţia a fost confirmată pentru AGERPRES de apropiaţi ai familiei.

 

Neagu Djuvara s-a născut pe 18 august 1916, într-o familie aristrocrată din Bucureșticare a dat mulți politicieni, diplomați și universitari de prestigiu. El a fost istoric, diplomat, filozof, jurnalist și romancier. Studiile le-a făcut la Paris, fiind licențiat în litere la Sorbona (istorie, 1937) și doctor în drept (Paris, 1940). Djuvara a luat parte și la campania din Basarabia și Transnistria ca elev-ofițer de rezervă (iunie – noiembrie 1941), fiind rănit aproape de Odesa. În mai 1972, a obținut doctoratul de stat (docența) la Sorbona cu o teză de filosofie a istoriei, sub conducerea cunoscutului sociolog și filozof Raymond Aron. Mai târziu, a primit și o diplomă a prestigiosului Institut Național de Limbi și Civilizații Orientale de la Paris (INALCO).

O viață dedicată istoriei și numeroase titluri onorifice

Din 1984 și până după decembrie 1989, când a revenit în România, a fost secretar general al Casei Românești de la Paris. Din 1991 până în 1998 a fost profesor – asociat la Universitatea din București. A fost membru de onoare al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași și al Institutului de Istorie „N. Iorga” din București. Pentru întreaga activitate, el a fost decorat cu Marea Cruce a Ordinului Național „Serviciul Credincios” și cu „Ordre des Arts et des Lettres” în grad de Ofițer. Pe 30 Octombrie 2012, Neagu Djuvara primise titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din București. Titlul i-a fost acordat în cadrul unei ceremonii care s-a desfășurat în Sala Stoicescu a Palatului Facultății de Drept. Același Titlu, de Doctoris Honoris Causa i-a fost atribuit și de către Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, în urma ceremoniei din 5 decembrie 2012. Din 15 martie 2017 Neagu Djuvara deținea gradul de general de brigadă — cu o stea, în retragere.

Neagu Djuvara, unul dintre cei mai importanți istorici români ai secolului XX

Neagu Djuvara a publicat în principal despre istoria României și a poporului român. O bună parte din cărțile sale se referă la filosofia istoriei, concentrându-se în jurul problemei obiectivității istoriei și istoriografiei. Deși unele dintre teoriile sale sunt neacceptate de majoritatea istoricilor români, Neagu Djuvara a fost și va rămâne unul dintre cei mai importanți istorici români ai secolului XX, încurajând în general o atitudine critică asupra istoriei românilor și a istoriei în general.