Ai picat examenul de bacalaureat și nici nu-ți găsești un loc de muncă? Mergi la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov, iar după ce te înregistrezi în baza de date a instituției, vei beneficia de ajutor de șomaj. 

Dacă te numeri printre ghinioniștii care nu au obținut diploma de bacalaureat și nici nu reușești să-ți găsești un job, nu dispera. Nu e totul pierdut. În perioada în care înveți temeinic pentru a putea susține examenul din nou și nu ai cum să obții venituri din muncă, statul îți acordă un mic ajutor financiar. O indemnizație de șomaj care va fi binevenită pentru primele luni de la absolvire. Condiția este să-ți pregătești cât mai repede posibil dosarul cu toate actele necesare și să le depui la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov (AJOFM), în cel mult două luni de la ieșirea de pe băncile școlii. În plus, la sediul instituției, vei completa o cerere de acordare a indemnizației. Ulterior, fiind înregistrat în baza de date a instituției, vei beneficia și de cursuri de calificare, informare și consiliere profesională, medierea muncii și vei fi ajutat să-ți găsești mai ușor locul de muncă potrivit.  

Ce acte trebuie să depui la AJOFM Ilfov?    

  •  cartea de identitate în original, 
  •  actele de studii și de calificare sau adeverință, din care să rezulte data absolvirii, în original și copie, 
  •  adeverință medicală care atestă că ești clinic sănătos și apt de muncă sau, după caz, că ai eventuale restricții medicale.

 Unde găsești reprezentanții instituției? 

La sediul instituției din str. Ruginoasa nr. 4, sector 4, București. Pentru informații suplimentare privind acordarea indemnizației de șomaj, întocmirea și depunerea dosarului poți contacta personalul AJOFM Ilfov la telefon 021/332.37.08 sau 021/330.20.14.    

Indemnizat cu 250 de lei pe lună, o jumătate de an 

Ajutorul de șomaj este calculat la jumătate din valoarea indicatorului social de referință (ISR). Cum anul acesta ISR este în cuantum de 500 lei, vei primi o indemnizație de 250 lei pe lună. Banii vor ajunge la tine pentru o perioadă de șase luni. Sprijinul financiar îți va fi acordat numai în cazul în care, în tot acest timp, nu-ți vei găsi un loc de muncă.  

Ce obligații ai, ca șomer? 

Odată cu acceptarea dosarului de șomaj, îți revin și anumite obligații. Care sunt acestea? 

  •  să te implici activ în căutarea unui loc de muncă,
  •  să te prezinți, lunar sau ori de câte ori ești solicitat, la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov pentru a fi sprijinit în găsirea unui serviciu, 
  •  să participi la cursurile de calificare organizate de agenție, 
  •  să anunți reprezentanții agenției, în cel mult trei zile, că ți-ai găsit serviciu, 
  •  să înștiințezi în scris personalul agenției cu privire la apariția stării de incapacitate temporară de muncă. Mai exact, dacă te îmbolnăvești, ești obligat să anunți acordarea concediului medical în cel mult 24 de ore. Documentul trebuie să conțină numele medicului prescriptor și unitatea în care acesta își desfășoară activitatea. Dacă problemele de sănătate apar în timpul unei zile nelucrătoare, trebuie să înștiințezi reprezentanții agenției, în prima zi lucrătoare.