Direcţionarea către bugetul de stat a contribuţiilor viitoare la Pilonul II de pensii ar avea un efect catastrofal pentru piaţa de capital, potrivit unui comunicat al CFA România, organizație care se ocupă cu analiza financiară.

„În conturile fondurilor de pensii private obligatorii din România, 7 la număr, s-au strâns peste 9 miliarde de euro. Peste 60% din aceste sume finanţează deficitul bugetar sau datoria publică, deoarece sunt investite în obligaţiuni emise de statul român, iar 20% din aceste sume asigură lichiditatea pieţei de capital de la București. În cazul în care contribuţiile viitoare la pilonul II ar fi direcţionate către bugetul de stat, aceasta ar avea un efect catastrofal pentru piaţa de capital. În plus, reducerea temporară a deficitului bugetar se face cu costul creșterii viitoare masive a acestuia, când persoanele care au contribuit la Pilonul II se vor pensiona”, se spune în comunicat.

Sustenabilitatea sistemului de pensii, sub semnul întrebării

Organizaţia CFA România menţionează că promovează investiţiile responsabile, cu viziune pe termen lung și administrarea acestora în interesul clienţilor.

„Sunt mari semne de întrebare privind sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii. Este necesară rebalansarea proporţiei perioadei active în totalul vieţii, prin creșterea vârstei de pensionare și stimularea economisirii. Consumăm mai mult decât veniturile. Un sistem obligatoriu de pensii care să transfere o parte din costul lunar suportat de angajat către un cont individual este o soluţie”, a declarat Alexandra Smedoiu, vicepreședinte CFA România.

Conform organizaţiei, România are cea mai mică rată de economisire din UE, respectiv – 5%.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, în urmă cu o săptămână, că mecanismul pentru transferul pensiei de la Pilonul II la Pilonul I ar putea fi pus pe masa Guvernului până la finalul primului semestru din acest an.

Guvernul vrea ca Pilonul II să fie opțional

„Se discută, sper ca în primul semestru să avem pe masa Guvernului o propunere de mecanism, un nou principiu, o altă abordare. (…) Se creează un mecanism transparent, opţional, pentru ca aceia care doresc să meargă din Pilonul II către Pilonul I să poată să o facă având toate elementele financiare transparent prezentate, cum se face în zona privată. Fiecare să știe pe ce să se poată baza, să poată fi sigur că un randament mai bun îl poate găsi în această zonă a Pilonului II și nu în alte zone”, a spus Teodorovici.

Guvernul a adoptat, la sfârșitul anului trecut, o ordonanţă de urgenţă care reduce contribuţia la Pilonul II la 3,75% din salariile brute începând cu anul 2018, de la 5,1%.

La sfârșitul lunii februarie a acestui an, fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de aproximativ 41,71 miliarde de lei, în creștere cu 25,73% faţă de nivelul de la 28 februarie 2017, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.399