Hocheiul românesc trece, de aproape 3 decenii, printr-o criză profundă. Lipsa acută a patinoarelor și a finanțării, la care s-a adăugat nepăsarea guvernelor care s-au succedat la putere în anii postrevoluționari, au provocat un adevărat colaps al sportului, în general, în țara noastră. Cauza este cât se poate de limpede: lipsa infrastructurii.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 399, ediția print

Astfel, în România mileniului III există doar 6 patinoare omologate pentru a practica acest sport, patinoarul din Otopeni nefiind încă omologat, din lipsa documentelor necesare, iar în București, niciunul. În aceste condiții, este evident că nu se poate face performanță.

Eforturi pentru revigorarea hocheiului în România

În ultima perioadă, însă, responsabilii hocheiului românesc, dar și câțiva iubitori ai acestui sport extrem dinamic și bărbătesc încearcă să îl „resusciteze”. Unul dintre acești oameni, fost hocheist de performanță la rândul său, este marele tenisman Ion Țiriac, cel care a construit unicul patinoar din Ilfov care respectă cele mai recente norme olimpice internaționale, în acord cu indicațiile Federației Internaționale de Hochei, în colaborare cu Telekom România. În cadrul acestor eforturi se înscrie și organizarea unui turneu de hochei pentru copii, găzduit de Patinoarul Țiriac-Telekom Arena, din Otopeni, în zilele de 21-22 aprilie, denumit „Cupa Primăverii”. Inițiativa și organizarea acestei competiții aflate la prima ediție aparțin clubului de hochei ACS Steaua Rangers, care își propune atragerea a cât mai multor copii către practicarea hocheiului de performanță. Competiția a beneficiat de susținerea Fun­dației Ion Țiriac și a Federației Române de Hochei și a avut drept parteneri McCann România, Paste Băneasa, Ana Hotels, Tomi și Agenția Națională Anti-Doping.

29 de echipe și 12 cluburi participante

Competiția a fost dedicată micilor hocheiști din categoriile de vârstă U6 – 5 echipe participante, U8 – 12 echipe și U10 – 12 echipe, reprezentantele a 12 cluburi de hochei din toată țara: ACS Steaua Rangers, Allianz Țiriac, Telekom, Dedeman, Škoda, Simona Halep (echipă de hochei feminin) CS Gladiators Galați, ACS Corona Brașov, CS Olimpia Ploiești, CS Triumf București, CS Husky București și ACS Tigers Sport Plus Brăila. Echipele Allianz Țiriac, Telekom, Dedeman, Škoda, Simona Halep  sunt primele formații de hochei înființate la Patinoarul Țiriac-Telekom, în anul 2017, și sunt antrenate de George Iustinian, Ion Dimache și Dan Popovici, sub coordonarea fostului mare hocheist român Eduard Pană.

Toți copiii au fost premiați

Așadar, timp de 2 zile, micuții hocheiști au disputat 70 de partide aprige, în care s-au întrecut în a-și demonstrat măiestria în fața galeriilor înfocate ale părinților și prietenilor. La această competiție nu s-a alcătuit un clasament. Am putea spune că toți copiii au fost câștigători, pentru că fiecare a primit o diplomă, o medalie și o pungă cu daruri din partea sponsorilor, iar fiecare club a primit o cupă pentru participare.