Violența din această campanie se aseamănă cu cea de acum 22 ani, cunoscută sub numele de „Iliescu apare, soarele răsare” sau „noi muncim, nu gândim”. Culmea este că această tendință violentă din actua­la campanie electorală este imprimată chiar de prim-ministrul Victor Ponta. „Vă rog, faceţi un apel la 112 să vină Poliţia să-l ia pe Pinalti, pentru că se pare că nu vrea să plece altfel!”, a declarat Ponta în cadrul acestei campanii electorale pentru alegerile locale. Aceste îndemnuri venite de la cel mai înalt nivel sunt reflectate în statistica Poliției care a consemnta o creștere impresionată a infracțiunilor: 190 de infracțiuni și 650 de incidente în primele două săp-tămâni. Pe fondul gafelor de la schimbarea Guvernului Boc, cu numirea unor miniștrii dovediți incompatibili și plagiatori, lovitura procurorilor DNA cu dezvăluirea telefo-nului din dimineața zilei de 22 mai, dat de Adrian Balaban Grăjdan lui Adrian Nastase, a spulberat mitul „celui mai cinstit Guvern din istoria României”. Chiar dacă Ponta refuză să spună cine l-a susținut pe Grăjdan la șefia ISC, „telefonul de la ora cinci” demonstrează strânsa prietenie a protejatului său cu Adrian Năstase „în cuget și simțiri.” Violența limbajului este copiată de la Vadim Tudor ce visa execuții pe stadioane. „Pinalti nu-şi joacă scaunul de primar acum. Şi anul trecut, şi astăzi, Pinalti îşi joacă libertatea! Va trebui să răspundă pentru banii pe care i-a furat, pentru legile pe care le-a încălcat!” a afirmat Ponta. Asemenea afirmații nesusținute de decizii ale judecătorilor nu fac decât să inflameze și mai mult spiritele.
Practic, la fel ca acum 22 de ani, cine se opune USL, respectiv FSN, este fan Băsescu și împotriva intereselor naționale reprezentate exclusiv de tandemul Ponta–Antonescu. Mai lipsesc doar minerii pentru ca cei de la putere să bage pumnul în gură opozanților politici. Dacă pentru alegerile locale Ponta declară că „am scăpat de Udrea, am scăpat de Boc, am scăpat de Ungureanu, o să scăpăm şi de Anastase, o s-o trimitem să numere oile lui Falcă şi ale lui Flutur pe aici. Sunt absolut convins că există un viitor pentru Fălticeni şi pentru Suceava, în care aceşti oameni răi o să plătească pentru ceea ce au făcut”, ne întrebăm ce idei i-or mai veni peste câteva luni.
Un program coerent pentru creșterea economiei era așteptat de către cei dezamăgiți de Guvernarea PDL. Ponta n-a fost până-n prezent să ofere însă o alternativă viabilă.
Doar lupta sa personală cu Traian Băsescu nu duce decât la pierderea de voturi, mai ales când deciziile justiției sunt împotriva PSD. Când Adrian Năstase aude zăn-gănit de cătușe la ușă, un program coerent marca USL era obligatoriu pentru atragerea de voturi. Însă artificiile de moment nu fac decât să erodeze credibilitatea „celui mai cinstit guvern” care nu aduce nici un beneficiu românilor.