Europarlamentarul Norica Nicolai, aflată prima pe lista PNL pentru alegerile pentru Parlamentul European, a declarat că, în timpul campaniei electorale, a constatat că românii văd în Europa o șansă de a construi România.

„Asumându-mi Tran­silvania, regiunea de Nord-Vest, am reușit să ajung și în celelalte regiuni ale țării și nu pot decât să constat un lucru, care pentru mine este îmbucurător, dar nu îndeajuns ca să facă din România o țară mai puțin marginală decât este acum în UE: din dialogul cu oamenii am constatat că Europa nu este doar o șansă de a fugi din România, ci este o șansă de a construi România. Practic, nu există județ, nu există comunitate în care cetățeanul de rând să nu înțeleagă ce înseamnă fondurile europene pentru dezvoltarea acestor regiuni”, a declarat Norica Nicolai. „Am constatat că oamenii au început să vorbească despre axele de finanțare, uneori mai bine decât funcționarii îndrituiți să deruleze aceste programe”, a adăugat ea. 

Norica Nicolai consideră că există și probleme, care țin în special de birocrația din România. „Oamenii au, însă, o tristețe și asta se leagă nu de UE, care îi sprijină, ci de administrația de la București, care îi împiedică. O constantă în dialogul cu oamenii a fost birocrația, teama funcționarilor de a sprijini oamenii să-și ia banii. Au ajuns să inventeze cele mai absurde situații pentru a nu da sumele de bani care se cuvin. Vă dau exemplul cuiva care a făcut o fermă mare și a reușit să creeze o sută de locuri de muncă, iar la finalul proiectului de două milioane de euro i-au cerut să aducă diploma de la facultate să verifice dacă a făcut în facultate un curs de irigații, curs care nu avea nicio legătură cu zootehnia pe care o promova această fermă”, a explicat Norica Nicolai.