Lista lui Cioloș
Viceprim-ministru și ministru al Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri – Costin Grigore Borc
Viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării Regionale si Administrației Publice – Vasile Dîncu
Ministerul Afacerilor Externe – Lazăr Comănescu
Ministerul Afacerilor Interne – Petre Tobă
Ministerul Apărării Naționale – Mihnea Ioan Motoc
Ministerul Finanțelor Publice – Anca Dana Dragu Paliu
Ministerul Justiției – Cristina Guseth
Ministerul Fondurilor Europene – Aura Carmen Răducu
Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale – Achim Irimescu
Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale si Persoanelor Vârstnice – Claudia Ana Moarcăș
Ministrul Energiei – Victor Vlad Grigorescu
Ministerul Transporturilor – Costescu Marian Dan
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – Cristiana Pașca Palmer
Ministerul Sănătății – Patriciu Achimaș Cadari
Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice – Adrian Curaj
Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională – Marius-Raul Bostan
Ministerul Culturii – Vlad Alexandrescu
Ministerul Tineretului și Sportului – Elisabeta Lipă
Ministrul delegat pentru Consultare Publică și Dialog Social – Victoria-Violeta Alexandru
Ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni – Dan Stoenescu
Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul – Ciprian Bucur
Șeful Cancelariei Primului ministru – Ioan Dragoș Tudorache
Programul de guvernare al viitorului Executiv
Vot pentru primari în două tururi, mandat de cinci ani pentru toţi aleşii, comasarea alegerilor
şi revizuirea sistemului de imunităţi
Printre priorităţile noului guvern figurează amendarea, de urgenţă, a legislaţiei electorale cu stabilirea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari şi preşedinţi de consilii judeţene, eliminarea pragului pentru consiliile locale, reducerea numărului de semnături pentru independenţi, posibilitatea asocierii unor independenţi pe liste pentru consiliile locale, facilitarea creării de secţii de votare pentru diaspora, acolo unde există o prezenţă semnificativă a cetăţenilor români, obiectivul fiind acela ca niciun proces electoral din România să nu mai fie vreodată pus sub semnul întrebării din cauza modului de organizare.
Comasarea alegerilor
În acelaşi timp, programul prevede şi un proiect de comasare a alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani şi alinierea datelor pentru alegerile prezidenţiale, parlamentare, europarlamentare şi locale în scopul minimizării impactului negativ al proceselor electorale asupra vieţii economice şi sociale a ţării. Acest proiect ar presupune însă revizuirea Constituţiei, care prevede clar că mandatul Parlamentului şi al aleşilor locali este de patru ani, în timp ce mandatul şefului statului este de cinci ani.
Liste electorale digitale
De asemenea, noua echipă guvernamentală îşi propune digitalizarea listelor electorale în regim de urgenţă şi informatizarea procesului electoral pentru a evita fraudele electorale.
Propuneri legislative prin inițiative cetățenești
Planul de măsuri al guvernului Cioloş mai prevede facilitarea implicării grupurilor din societatea civilă în formularea de iniţiative legislative, principalul obiectiv fiind acela de a armoniza numărul minim de semnături pentru o propunere legislativă prin iniţiativa cetăţenească, cu numărul de alegători pentru un post de parlamentar. Logica este aceea că dacă un anumit număr de alegători sunt reprezentaţi în Parlament de un parlamentar, acelaşi număr de alegători să poată propune un proiect legislativ în mod direct, prin iniţiativa cetăţenească, se mai arată în programul de guvernare.
Revizuirea sistemului de imunităţi şi aplicarea strictă a regimului de incompatibilităţi sunt incluse în planul de măsuri al noului Guvern Cioloş, potrivit Programului de guvernare transmis Parlamentului.
Guvernul va funcţiona pentru o perioadă de un an şi îşi va concentra activitatea pe mai multe obiective, primul dintre ele fiind întărirea democraţiei elective şi a statului de drept care să creeze premisele resetării mediului politic din România, se arată în documentul transmis Parlamentului.
La capitolul statul de drept, sunt enunţate câteva principii cum ar fi „susţinerea fără rezerve a independenţei justiţiei” şi continuarea luptei anticorupţie.
În acest sens, potrivit programului de guvernare, este vizată întărirea legislaţiei privind consolidarea integrităţii în instituţiile publice prin revizuirea sistemului de imunităţi, aplicarea strictă a legislaţiei privind incompatibilităţile, conflictul de interese, declararea averilor, a legislaţiei anticorupţie şi a codurilor de integritate.
Vot de încredere
Lista Cabinetului Cioloș și Programul de guvernare vor fi supuse votului de încredere al Parlamentului marţi, într-o ședinţă comună a celor două Camere.
