Compania de consultanţă GBI Consulting, împreună cu opt institute şi universităţi din România, vor realiza Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru perioada 2014-2020, iar o primă variantă a documentului o vom primi în luna octombrie a acestui an, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu.

„Compania selectată este specializată pe acest domeniu, realizând astfel de programe şi pentru alte state din Uniunea Europeană. Unul dintre consultanţii acestei firme este fostul comisar european pentru agricultură, Franz Fischler“, a subliniat Irimescu. 

Noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală va avea doar 11 măsuri pentru următoarea perioadă 2014 – 2020, fiind mult simplificat faţă de cel actual, care conţine 25 de măsuri a explicat oficialul MADR. Potrivit sursei citate, contractul semnat cu GBI Consulting se ridică la 3,5 milioane de euro, fără TVA, şi va fi finanţat în totalitate din fonduri europene. PNDR este instrumentul prin care se acordă fonduri europene nerambursabile pentru investiţiile private şi publice care vor asigura dezvoltarea satelor din România. Alocarea totală prin PNDR din fonduri europene a fost de 8,12 miliarde de euro pentru perioada 2007 – 2013, însă pentru viitoarea programare 2014 – 2020, României i-a fost redusă alocarea financiară cu un miliard de euro, până la circa 7,1 miliarde de euro.