O singură condiție impune: problemele care necesită rezolvare să fie ale cetățenilor!

S-a născut în municipiul Turnu Măgurele, iar de la 6 luni familia s-a mutat în Voluntari. A absolvit facultățile de Drept și de Istorie, din cadrul Universității București, are un master în administrație publică, în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative București și studii postuniversitare în domeniul Dreptului privat. Toate acestea l-au ajutat să interacționeze mai bine cu oamenii și l-au pregătit pentru cariera din prezent. Aceea de prefect al județului Ilfov, funcție deținută de 6 săptămâni de Marius Cristian Ghincea.

Articol apărut în nr. 358 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

prefectul marius cristian ghincea

”A lucra în administrație nu a fost neapărat o dorință a mea. Ba, din contră, în Facultatea de Drept, când am dat examen la Drept administrativ, am jurat că nu voi intra niciodată în administrație. Circumstanțele vieții, însă, sunt mai interesante de cât vrem noi și pașii mi‐au fost îndreptați spre administrație. Am avut apoi noroc că am nimerit într-o echipă foarte bună, în anii 2000. Începând administrație publică locală în, pe atunci, comuna Voluntari. Nu mi-a fost ușor, mai ales că, la vremea respectivă, Voluntari era într-o dezvoltare dinamică, pregătind trecerea de la statutul de comună la acela de oraș. Am citit mult, am muncit mult, inclusiv sâmbetele și duminicile, iar satisfacția era mare, pentru că rezultatele erau vizibile. Atunci nu prea te gândeai la bani. Acum ne mai întâlnim cu așa ceva în puține cazuri… Apoi am mai lucrat la Societatea de Transport Voluntari, la Serviciul de Apă și Canalizare, la Prefectura Ilfov sau la Primăria Capitalei”, ne-a făcut o scurtă prezentare a CV-ului domniei sale, prefectul Cristian Ghincea.

O provocare care a început să-i placă!

Legat de funcția pe care o ocupă în prezent, prefectul ne-a vorbit ca despre o mare provocare, postul în care a fost numit fiind unul la care nu a visat vreodată. ”E o provocare și….îmi place. E complicat, dar dacă ar fi fost mai simplu, probabil că nu mi-ar fi plăcut! Ajuns aici, vreau însă ca la finalul ”mandatului” – pentru că postul ăsta este unul vremelnic, e clar, și avem dovada în holul Prefecturii unde stau fotografiile foștilor prefecți ai județului – primarii din Ilfov, pe care, în mare majoritate îi cunosc dinainte, din postura de director de cabinet sub doi prefecți, să zică nu că am fost cel mai bun, pentru că e greu. Dar să mă salute pe stradă și să recunoască faptul că am încercat să fac ceva aici și să zică, poate, unele chiar i-au reușit altele, ”măcar a încercat să le rezolve”, ne-a mai făcut Cristian Ghincea o mărturisire.

Mesaj pentru primari: ”Prefectura NU vă pune piedici!”

Cadrul în care toate acestea au fost spuse a fost unul lipsit de formalism, chiar dacă am vorbit în biroul prefectului județului. Lejer îmbrăcat, degajat în discurs, deși obosit după o noapte de teren (n.r. – interviul a avut loc chiar a doua zi după declanșarea incendiului de proporții de la depozitul de mobilă din Balotești, prefectul fiind prezent, clipă de clipă, alături de pompieri, la fața locului), Cristian Ghincea ne-a dat asigurări că la fel de primitor și mai ales dispus să asculte este și va fi și cu edilii din Ilfov. ”Mandatul l-am început cu vizite în localități și mi le-am notat pe tablă. De obicei, ce e cu roșu e ok, s-a rezolvat. Dar, vedeți că sunt multe care au rămas fără nimic roșu, pentru că nu a fost timp. Dar le am mereu în fața ochilor. Am ales să merg eu la primari și vreau să ajung la toate primăriile, pentru că am o deviză: prefect ești pentru toți. Nu mă interesează culoarea politică a partidului din care fac aceștia parte. Merg și vreau să transmit următorul semnal: Prefectura nu vă va pune nicio piedică! Eu vin din cealaltă parte, a executivului din primărie, și m-am confruntat cu piedici pe care nu le consider normale, din partea unui prefect și, din respect pentru instituție, nu o să-i spun numele…. Și, nu vreau să pățească și ei ce am pățit eu într-o anumită perioadă. Pentru că primarii, secretarii, pun suflet în ceea ce fac pentru comunitățile lor. Și, le-am spus deja: la mine aveți toți ușa deschisă, cu o singură condiție: să veniți pentru cetățean!”, ne-a spus prefectul.

Câteva probleme și soluții

Vorbind despre o serie de probleme pe care le-a găsit în Prefectură, Cristian Ghincea a făcut referire la cele legate de lipsa de personal (sau despre un fenomen mai nou constatat – migrarea angajaților prefecturilor către primării, pentru salarii mai mari acolo și probleme mai puține) și cele legate de fondul funciar – punerea în aplicare a sentințelor judecătorești, în condițiile în care, de luni bune, la Ilfov nu este numit subprefect. Însă, potrivit prefectului, este posibil ca acest blocaj să se rezolve cât de curând, fiind făcute eforturi cosiderabile în acest sens. Apoi, problema ”ordinului de prefect”. ”Peste autoritatea locală planează bau-bau-ul ăsta cu DNA-ul, cu plângeri, iar lumea nu-și mai asumă nimic și se ascunde după hârtii. Eu îmi aduc aminte că, atunci când eram secretar în Voluntari, când făceam un dosar pentru ordinul prefectului adunam vreo 6 hârtii – declarațiile de la vecini, cererea, eventual chitanța de mână, filele de la registre, un referat și schițele. Atât. Un dosar subțirel, și făceam 20-30/zi. Acum, însă, e mult mai gros dosarul, pentru că se cer mult mai multe documente, deși ele nu sunt prevăzute în lege. Da, este adevărat că au fost și cazuri în care au existat inadvertențe în registre, iar oamenii vor să se acopere cu hârtii, ca să fie siguri că nu greșesc. Eu am însă o altă filozofie. Poate o să fie păguboasă, dar eu vreau mai puțină birocrație! De aceea, lucrez la un nou Regulament pentru ordinul prefectului, prin care vreau să elimin unele hârtii inutile. Vreau să mă bazez foarte mult pe registre, pe evidențe și pe asumarea pe care și-o fac primarii prin referatele pe care le întocmesc. Dacă eu nu am încredere într-o instituție, înseamnă că nu am încredere nici în instituția mea și degeaba mai stau aici. Trebuie să existe încredere între instituții! Eu plec de la premisa că lucrurile transmise de primării sunt reale, nu vreau să pun la îndoială. Dacă ulterior se dovedește că nu este așa, actul se anulează, cu siguranță. Așadar, eu vreau să emit ordinele de prefect fără nici o teamă și cu mai puțină birocrație. Vreau să constat un drept pe care oricum cetățeanul îl are de 30 de ani (se iau în considerare evidențele din registrul agricol și cadastral, de la 1.01.1990). Nici nu transpir când semnez, însă problema nu ține doar de mine. În spatele meu sunt oameni care întocmesc dosare și semnează. Iar dacă ei nu sunt convinși că se poate face treaba și mai simplu, fără a greși, e o problemă. Trebuie să fim o echipă! Sunt prefect de 6 săptămâni și am emis 6 ordine de prefect. Unul pe săptămână. Foarte puțin și nu sunt încântat! Procedura e mult îngreunată. E inadmisibil. Pe mine mă nemulțumește acest lucru”, ne-a mai spus prefectul.

Un citat celebru, o deviză de viață!

Cristian Ghincea a dorit să menționeze acest citat al lui Lucian Blaga, în discursul de învestire. Nu a făcut-o, la momentul respectiv menționând doar faptul că este cel de-al 13-lea prefect al județului Ilfov, însă păstrează următoarele rânduri ca pe deviză care-l motivează: ”În clasica comparație a vieții cu o corabile pe mare s-a trecut cu vederea tocmai partea cea mai subtilă: o corabile învinge mai ușor valurile dacă poartă o greutate. Așa e și viața: greutățile ce le purtăm ne fac mai sigură lupta împotriva valurilor întâmplării”.