@ Neglijarea micului dejun poate avea consecințe negative asupra sănătății noastre, inclusiv asupra sistemului imunitar, arată cele mai recente cercetări în domeniu

Studiile efectuate au demonstrat că săritul peste micul dejun poate duce la o scădere a producției de celule imunitare în măduva osoasă. Cercetătorii au observat că, în cazul organismului care a fost privat de micul dejun, celulele imunitare au migrat înapoi în măduva osoasă pentru a hiberna.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 693

Acest lucru a dus la o reducere a producției de celule noi în măduva osoasă, ceea ce poate slăbi sistemul imunitar. Când masa de dimineață a fost reintrodusă, celulele imunitare au revenit rapid în circulația sanguină, însă acest lucru a fost asociat cu un nivel crescut de inflamație. Așa cum sugerează cercetările, acest lucru poate face organismul mai puțin eficient în lupta împotriva infecțiilor.
Prima masă a zilei oferă organismului nutrienții necesari 
Noile descoperiri vin să întărească importanța micului dejun pentru men­ținerea sănătății imunitare. Concret, prima masă a zilei oferă organismului nutrienții necesari pentru a funcționa corespunzător și pentru a susține sistemul imunitar în lupta împotriva infecțiilor. Dr. Filip Swirski, directorul Institutului de Cercetare Cardiovasculară de la Școala de Medicină Icahn de la Mount Sinai, din New York, unul dintre autorii studiului, a subliniat că aceste constatări ar trebui să fie un avertisment pentru cei care tind să sară peste micul dejun. Este esențial să ne asigurăm că ne alimentăm corect organismul încă de la prima masă a zilei pentru a ne menține sănătatea și imunitatea. În concluzie, micul dejun este o componentă crucială a unei diete sănătoase și a unui sistem imunitar puternic, susțin specialiștii. Ignorarea acestuia poate avea consecințe nega­tive asupra sănătății noas­tre generale, ­subliniind im­portanța acordată acestei mese de început a zilei.
Diabetul și creșterea în greutate, strâns legate de lipsa mesei de dimineață 
Și dacă vrem să ne mândrim cu o siluetă de invidiat și cu un organism sănătos, trebuie să mâncăm în fiecare dimineață. Micul dejun este responsabil de controlul apetitului, contribuind, astfel, la menținerea greutății corporale pe care o dorim și reglăm cantitatea de zahăr din sânge.  ”Omiterea micului dejun se asociază cu creșterea ponderală. Micul dejun sănătos scade riscul de diabet zaharat tip 2”, susține prof. univ. dr. Maria Moța, membră a Asociației Europene a Diabetului. Un mic dejun sănătos are la bază lichide neîndulcite și mâncăruri ușoare. Dacă obișnuim să bem sucuri de fructe sau băuturi carbogazoase la începutul zilei, ar fi bine să renunțăm la acest obicei. Apa, ceaiul și cafeaua, neîndulcite, sunt mult mai potrivite pentru primele ore, spun medicii.
Trei porții de fructe și legume, pe zi, ne țin departe de diabet 
Regimul alimentar sănătos te ferește și de diabet, nu doar de supraponderalitate și obezitate. Consumând zilnic, cel puțin trei porții de legume (inclusiv legume cu frunze verzi cum ar fi varză, spanac sau salată verde) și trei porții de fructe, proaspete, ni se reglează mult mai bine nivelul glicemiei. Ar fi de preferat să înlocuimi carnea roșie și cea procesată cu fructe de mare sau carne albă, slabă, provenită de la păsări de curte. De asemenea, gustările dintre mese ar fi bine să includă doar un fruct proaspăt, un iaurt fără zahăr sau nuci.  ”Tot pentru reducerea riscului de diabet zaharat, alegeți untul de arahide în locul cremei de ciocolată/ gemului pe pâine. Alegeți pâinea integrală, în locul pâinii albe, orezul brun, în locul celui alb, paste din cereale integrale, în locul celor rafinate. Alegeți grăsimile nesaturate, cum ar fi uleiul de măsline, de rapiță, de porumb sau de floarea-soarelui, în locul grăsimilor saturate, respectiv, unt sau alte grăsimi animale, ulei de nucă de cocos sau de palmier”, recomandă prof. univ. dr. Maria Moța.
Ce trebuie să cuprindă un mic dejun sănătos?
Iată ce trebuie să cuprindă un mic dejun sănătos!
◆Ceai neîndulcit,
◆Cafea neîndulcită,
◆Apă,
◆Pâine integrală,
◆Unt de arahide,
◆Ouă fierte sau ochiuri în apă,
Iaurt neîndulcit (poate să conțină semințe, nuci sau fructe proaspete),
Cereale integrale cu un conținut scăzut de zahăr,
Un fruct proaspăt (sunt recomandate în special merele, portocalele, perele și piersicile),
◆Nuci,
◆Semințe,
◆Brânză (o porție mică),
◆Șuncă (o porție mică),
Pui sau curcan la grătar (o porție mică),
◆Legume de sezon.
 Ce să evităm?
◆Băuturile îndulcite,
◆Produsele de patiserie,
◆Crema de ciocolată,
◆Gemul,
◆Iaurtul cu fructe dulci,
◆Piureurile de fructe,
◆Pâinea albă,
◆Alimentele prăjite,
◆Laptele cu arome,
◆Croissant-urile.