Parlamentul trebuie să spună Guvernului de unde trebuie „să taie“ dacă doreşte creşterea indemnizaţiilor pentru mame, spune premierul Dacian Cioloş, precizând totodată că bugetul pe acest an este angajat, iar cel de anul viitor poate depăşi un deficit de 3%, pentru că sunt angajamente luate.

Şeful Executivului a făcut aceste afirmaţii la ProTv, în contextul în care moderatorul l-a întrebat dacă este de acord cu eliminarea plafonului indemnizaţiilor pentru mame, aşa cum intenţionează Parlamentul.

“Pentru anul acesta banii sunt deja angajaţi (…). Deci, în momentul de faţă, când Parlamentul vine cu modificări sau cu propuneri legislative care vizează alocări bugetare – o spune Constituţia – e important să precizeze de unde luăm bani, dacă e vorba de bugetul pe anul acesta. Bugetul pe anul viitor, deja cu angajamentele pe care le avem înseamnă un deficit care riscă să meargă peste 3%. Deci, trebuie să avem nişte discuţii foarte serioase, nu e suficient să facem propuneri secvenţiale ici şi colo. Avem nevoi foarte multe, dar trebuie să le prioritizăm”, a spus premierul.

Cioloş a mai explicat faptul că problema trebuie privită într-un sens global, nu punctual.

“Avem multe familii care au copii mulţi şi care sunt într-un stadiu apropiat de sărăcie, dacă nu chiar în sărăcie, şi problema pe care ne-o punem este cum ne creştem copiii pe care-i avem deja, într-un mod rezonabil, ca să le putem asigura un viitor. Deci sunt lucruri mai complexe care nu ţin doar de-o alocaţie, ţin de modul în care noi, ca maturi adulţi, ne asumăm această responsabilitate pentru generaţiile care vin. Să încetăm să gândim pe termen scurt, să încetăm să mai gândim secvenţial, să profităm cât mai mult acum de anumite situaţii şi să nu ne gândim la generaţiile care vin”, a conchis prim-ministrul.

Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor a majorat indemnizaţiile de creştere a copilului, eliminând plafonul maxim de 3.400 de lei şi înlocuindu-l cu 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni. Prin modificările aduse de comisie, indemnizaţia minimă va creşte de la 600 de lei, cât este în prezent, la peste 1.000 de lei, dacă legea intră în vigoare.

Totodată, deputaţii au stabilit că indemnizaţia minimă va reprezenta minim 85% din salariul minim brut garantat în plată. Potrivit Ministerului Muncii, salariul minim va creşte din luna mai la peste 1.250 de lei, astfel că indemnizaţia va creşte proporţional.

O altă modificare prevede că femeile vor beneficia de acelaşi nivel al indemnizaţiei, indiferent dacă optează pentru 12 sau 24 de luni de concediu maternal. Totodată, femeile care optează pentru revenirea în activitate după primele 12 luni vor primi un bonus de 50% din cuantumul indemnizaţiei minime garantate. Conform calculelor făcute pe cifrele actuale, acest bonus s-ar ridica la peste 500 de lei.

 

De asemenea, deputaţii au stabilit că obţinerea indemnizaţiei va ţine cont de salariul din ultimele 12 luni şi nu va mai fi plafonată la 3.400 de lei. Pentru femeile care vor naşte gemeni, tripleţi sau multipleţi, nivelul indemnizaţiei lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut.