Centrul Cultural Buftea a găzduit în seara zilei de sâmbătă un eveniment inedit, care a condus publicul spectator într-o călătorie fascinantă, ce a îmbinat armonios religia, cultura, spiritualitatea și educația.
Iubitorii de cultură și spiritualitate din orașul Buftea au vizionat gratuit un frumos și bine documentat film intitulat ”Unde ești, Adame?”. Acțiunea peliculei scufundă privitorii în viața mănăstirii athonite Dochiaru de la Muntele Athos, una dintre cele mai elegante arhitecturi de la Sfântul Munte, în vremea Stăreției Arhim. Grigorie Zoumis. Prin trăirea sa duhovnicească, Starețul Grigorie era încununat cu o cunoaștere profundă a sufletului omenesc și cu râvnă pentru întoarcerea la starea specifică naturii omenești a lui Adam de dinaintea căderii în păcat. Filmul, un document istoric, îi arată pe monahii athoniți cum ridică ziduri din lespezi de piatră și își procură hrana din natură prin muncă fizică istovitoare, dar, în același timp, își zidesc viața duhovnicească din rugăciuni fierbinți, privegheri neîntrerupte și ascultări.
”Inițial, am dorit să organizăm evenimentul în biserică, dar la îndrumarea credincioșilor am apelat la domnul primar Gheorghe Pistol care ne-a ajutat, și de data aceasta, oferindu-ne posibilitatea de a aduce pelicula la Centrul Cultural Buftea. Mănăstirea Dochiaru din Sf. Munte Athos este o mănăstire deosebită, cu mulți monahi îmbunătățiți. Mesajul filmului a fost acela că monahii, așa cum spune Sfântul Ioan Scărarul, sunt lumina mirenilor, iar lumina monahilor sunt îngerii. Învățăm de la ei nevoința duhovnicească, credința puternică, să nu deznădăjduim în necazuri și să fim sinceri în fața lui Dumnezeu. Prin aceste lucruri am putem să ne revigorăm ca societate. Totodată, a fost și un mesaj pentru întreaga societate, nu numai pentru credincioși. Și discursul părintelui Alexandru din Kiev, producătorul filmului, a fost impresionant. Părintele are misiunea și binecuvântarea să meargă în toată lumea, mai ales în Europa, să ducă acest film prin care să transmitem mesajul lucrător, în toată lumea. Se descoperă viața monahală la adevărata ei valoare. Monahii, așa cum spun sfinții părinți, sunt cei care țin lumea prin rugăciunile lor și prin nevoința duhovnicească și de la ei putem învăța și noi lucrul acesta în societate, fiecare acolo unde se află”, a spus părintele Dumitru Alin Daniel, parohul Parohiei ”Sfântul Nicolae” Atârnați II, din Buftea.
Pelicula trezește în fiecare amintirea propriei învieri
Filmul ”Unde ești Adame?” a participat la festivaluri internaționale precum FIF Tallinn, FIF Krakow și a câștigat Grand Prix la festivalurile de film ”Pokrov” (Rusia) și ”Zaječar” (Serbia). Realizatorii au așteptat zece ani binecuvântarea Starețului Grigorie pentru a face filmul, apoi au filmat patru ani. Premiera în România a avut loc în septembrie 2023, la Palatul Patriarhiei.
”Ideea a venit în urma impactului pe care l-a avut viața celor de acolo. Totul a început când am locuit la mănăstire. Îmi apăreau gânduri care curgeau ca roua, venind de undeva din afară. Erau descrieri ale chipurilor unor monahi. Când citim Patericul Lavrei de la Kiev, fiecare monah își are caracteristica sa: Arsenie cel iubitor de muncă, Teodor cel tăcut, Nestor fără de carte, Nestor scriitorul de letopisețe. Asemenea caracteristici le-am văzut la mulți dintre monahii mănăstirii de la Dochiaru. Și astfel de gânduri îmi veneau ca ploaia. Trebuia să am un pix și o foaie de hârtie ca să prind gândul care-mi zbura. Nu ar fi ieșit nimic dacă prietenul meu Alexandru Zaporoschenko, cameramanul și regizorul filmului, nu ar fi ales acest gen și nu ar fi făcut restul. Este un document istoric. Nu este nimic impus. Hristos, Evanghelia nu trebuie impuse. Prin acest film este important ca oamenii să-i vadă pe ceilalți oameni. Filmul a fost vizualizat de diverse naționalități și religii. Chiar și musulmanii l-au văzut”, a spus Alexandru Plyska, producătorul filmului.