După alegerile locale, un suflu nou, la primăria comunei Tunari

Pot afirma cele de mai sus, fără pericolul de a cădea în greșeală. Pentru că scrutinul din 5 iunie a adus la conducerea primăriei Tunari o echipă nouă, al cărei țel este de a transforma radical comuna. O echipă care se detașează prin faptul că primarul și viceprimarul nou-aleși și-au propus o colaborare fără cusur, care să contribuie la bunul mers al treburilor, în localitate.

Cei doi au un atu de necontestat: o expe­riență remarcabilă în ad­ministrația locală.  Un sprijin de nădejde al celor doi edili este și Marian Ion – administratorul public al comunei. Pentru a-i cunoaște și pentru a afla planurile lor de viitor, le-am făcut o vizită la sediul primăriei din Tunari. Acolo am făcut cunoștință cu Alexandru Neacșu – primar și fost viceprimar în mandatele anterioare, Cristian Niculae – viceprimar, fost consilier local în ultimii opt ani și Marian Ion – administrator public.

 

Un noian de proiecte, spre beneficiul comunității

„Nu aveți dumneavoastră pagini la ziar, ca să scrieți despre proiectele noastre!”, ne-au zis, mai în glumă, mai în serios, cei trei. Iar în spusele lor puteai să distingi o undă de mândrie, amestecată cu încredere în posibilitățile lor, totul „înecat” într-o mare de energie pozitivă și entuziasm. Și ce poate fi mai edificator în privința încrederii pe care locuitorii din Tunari au acordat-o proiectelor acestei echipe decât „scorul”, nemaiîntâlnit prin alte părți ale Ilfovului, cu care au câștigat  primăria: 92,1%! Cel mai mare din județ! În concluzie, în urma discuției purtate, am hotărât s-o luăm pe îndelete, astfel că, în acest număr vă vom prezenta doar câteva proiecte din noianul de astfel de inițiative pregătite de această echipă, urmând să le continuăm în edițiile următoare. Nu de alta, dar merită pe deplin atenția noastră. Pentru început, vom vorbi despre câteva proiecte aflate în curs de desfășurare, sau chiar în stadiu de finalizare.

 

Un proiect vital

Eu am fost foarte uimit când am auzit, acum 2-3 ani, că în comuna Tunari, localitate aflată la o azvârlitură de băț de capitala României, nu există niciun metru de rețea de apă sau canalizare! Mai ales că, „suratele” sale înșiruite de-a lungul inelului de Centură erau mult mai bine „dotate” în acest sens. Singura inițiativă de până acum a fost un proiect pe bani europeni, prin Măsura 322, prin care au fost introduse rețelele de apă și canal pe un prim tronson de 7,5 km, care se întinde de-a lungul a două străzi – Oituz și Traian – și a drumurilor județene. O acoperire estimată, în prezent, la 10-12% din necesarul comunei. Alimentarea cu apă este realizată din două puțuri cu o adâncime de 245 m și o stație de tratare a apei. Pentru canalizare, a fost construită o stație de epurare a apelor uzate modulară, una dintre cele mai performante din județ, care permite racordarea a peste 2.000 de abonați, cu posibilitate de extindere. Proiectul a demarat în anul 2009, iar în prezent aceste rețele au fost date în administrare, în această primăvară, SC Apă Canal Ilfov (ACI) SA, în cadrul asocierii pe care comuna o are cu ADIA Ilfov.

 

Apă și canal, în tot Tunariul

„Acesta este cel mai important proiect al nostru, din cele șapte demarate deja. În data de 6 august, vor începe racordările la acest prim tronson. Acesta are un potențial de 400 de gospodării care pot fi branșate la apă și canal. Ea asigură cu aceste utilități și o zonă economică importantă a comunei noastre, unde funcționează foarte mulți agenți economici. Pentru restul comunei, suntem cuprinși în Masterplanul II pentru apă-canal Ilfov, proiect care va demara, cel mai târziu, în primăvara anului viitor. La final, rețelele de apă și canal vor acoperi o lungime de peste 36 km, adică întreaga comună”, ne‑a precizat primarul Alexandru Neacșu. Am mai aflat că cei care se vor branșa la sistem vor avea parte de cheltuieli minime, pentru că Apă Canal Ilfov va suporta contravaloarea căminelor și a contoarelor (circa 1.000 de lei – n.red.), fiecare abonat având de plătit o taxă de branșare de 150 de lei pentru apă și 150 pentru canalizare. „Cererile de branșare se vor putea depune deîndată ce ACI își va stabili punctul de lucru și va înființa o casierie. Organizarea de șantier se va amenaja la sediul Gospodăriei Comunale, vizavi de terenul de fotbal, iar casieria la sediul primăriei. În momentul în care vom avea și frontul de lucru gata, vom trimite cetățenilor înștiințări pentru a depune cererile de branșament. Primele lucrări de racordare vor începe de la strada Mihai Eminescu, până la semafor”, a adăugat Cristian Ni­culae.

 

Un after-school ce-și va deschide porțile la toamnă

Despre un alt proiect desfășurat în cadrul aceleiași Măsuri 322 ne-a vorbit Marian Ion, administratorul public al comunei.

„Tot în cadrul Măsurii 322, a fost realizat și un after-school, în satul Dimieni, cu o capacitate de 60 de locuri. Clădirea are o sală de calculatoare, care deja ne-au sosit și trebuie amplasate la locul lor, o sală de studiu, o sală de ședințe, o bucătărie dotată cu toate cele necesare, o sală de mese, grupuri sanitare etc. Un lucru bun pe care l-am realizat a fost și obținerea a patru posturi de cadre didactice pentru această unitate de învățământ, de la Ministerul Educației. Acest after-school își va deschide porțile pe 12 septembrie, odată cu începerea noului an școlar. Până atunci, în curtea acestuia vom amenaja și un parc cu locuri de joacă pentru copii. Trebuie să vă precizez că această investiție are o componentă socială, drept pentru care familiile cu venituri mici nu vor plăti niciun fel de taxe. În schimb, cei cu venituri corespunzătoare vor avea de plată contravaloarea mesei zilnice, undeva pe la 10-12 lei pe zi”, ne-a spus Marian Ion.

 

Poftiți la teatru și divertisment!

Pentru că, în Tunari, veți avea unde, cu certitudine! Ne-au dezvăluit acest lucru edilii comunei. Este vorba despre un proiect care prevede construirea unui Teatru de Vară, la Tunari. Practic, aici există, de ceva vreme, un „surogat” de teatru estival, în vecinătatea parcului din centrul localității: o scenă permanentă ridicată pe o platformă betonată, înconjurată, pe trei dintre laturile sale, de un soi de minitribună, alcătuită din două rânduri de bănci din lemn. Care bănci se află, acum, într-o stare de degradare avansată. Ei bine, toate acestea vor dispărea, în curând, iar locul lor va fi luat de un teatru de vară demn de această denumire, spațiu unde se vor desfășura  evenimente artistice de neuitat, dotat și cu cabine pentru artiști. Iar alături, spune Alexandru Neacșu, va fi construit și „un mic teatru de păpuși în aer liber”, pentru prichindeii din Tunari.

Nici sportul nu a fost lăsat deoparte, ne-a asigurat primarul. El ne-a povestit și despre faptul că, tot în zona parcului, va fi amenajat și un teren de sport cu suprafață sintetică. „Astfel, pe o suprafață de 4 hectare, în Tunari vom avea un ansamblu de agrement unic în Ilfov, cu un parc mare, cu unul mai mic, cu teatru de vară, cu un teren de sport și club sportiv”, ne-a descris primarul Alexandru Neacșu viitorul obiectiv cultural-sportiv.

   

Ploaia care va veni…

… nu va mai fi o problemă pentru locuitorii din Tunari! Pentru că un proiect, care se va realiza în asociere cu Consiliul Județean Ilfov, va struni șu­voa­iele nărăvașe care se vor revărsa din cer peste așezarea ilfoveană.  De­spre ce este vorba? Nimic mai simplu: pe parcursul a doi ani de zile, perioada de desfășurare a acestei investiții, în Tunari vor fi amenajate șanțuri betonate pentru apele pluviale, dar și trotuare pe măsură, de-a lungul celor două drumuri județene care străbat perimetrul comunei, mai exact DJ 100 și DJ 200B. Costul lucrărilor se ridică la 4,6 milioane de lei, din care 4 milioane reprezintă finanțarea de la CJI, iar 600 de mii de lei, aportul bugetului local. Licitațiile au fost finalizate, a câștigat o firmă din Popești-Leordeni, s-a semnat contractul și, în scurt timp, vor începe lucrările, am aflat de la edilii din Tunari. „La final, aceste drumuri vor arăta ca niște bulevarde!”, afirmă vicele Cristian Niculae.

Aceasta a fost doar „încălzirea”. Așa că, dacă vreți să aflați ce mai pun la cale edilii de la Tunari, rămâneți alături de noi. Pentru că, în numărul următor, vă vom prezenta un proiect cu adevărat nemaivăzut în județul Ilfov, ba chiar și în România!