Centrul Cultural – Social „SF. MC. Corneliu Sutașul” din Bragadiru,

Slujitorii lăcașului de cult Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, din Bragadiru, își merită din plin statutul de „părinți”. Susținuți de Primăria locală, de Consiliul Județean Ilfov și de enoriași, aceștia au deschis un centru cultural social destinat, în special, educației copiilor proveniți din familii defavorizate. Centrul a fost sfinţit şi a primit binecuvântarea divină duminică, 19 octombrie, printr-o slujbă specială, grandioasă, săvârşită de un sobor de preoţi condus de Preasfinţitul Ieronim Sinaitul, delegatul Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.  

Soarta a lovit din greu zeci de copii din orașul Bragadiru. Săraci, flămânzi, înfrigurați, copiii fără copilărie ai locului trăiesc o poveste plină de amărăciune. Și totuși, în ciuda lipsurilor financiare și materiale, mulți dintre ei reușesc să înfrunte greutățile vieții și să învețe atât de bine la școală, încât rezultatele remarcabile obținute an de an la școală, sau chiar la competiții județene și naționale, îi plasează pe locuri fruntașe. Poveștile lor impresionante, care ilustrează perfect neputința susținerii de către familii, au ajuns în atenția duhovnicului micului oraș ilfovean, preotul Gheorghe Cheran, parohul Bisericii Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, care încearcă să schimbe destinele acestor suflete necăjite.    

Drumul spre o copilărie mai frumoasă și plină de iubire 

Cu dragoste de Dumnezeu și cu o iubire nemărginită pentru copii, preotul Cheran a ridicat, în ­curtea sfântului lăcaș în care slujește, un centru cultural social, demn de toată admiraţia. Un loc în care, micile talente de astăzi vor face pregătire suplimentară după orele de curs de la școală și vor fi ajutate să urce pe scara valorilor. Este vorba despre Centrul Cultural-Social „SF. MC. Corneliu Sutașul”, construit în curtea Parohiei Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Centrul este utilat și dotat ultramodern și este accesibil micuților ce învață și luptă din greu să-și clădească un viitor frumos. O mână întinsă copiilor care uimesc cu mințile lor sclipitoare, antrenate, dar care au avut ghinionul de a se naște în familii mult prea sărace pentru a-i ajuta să-și împlinească visele.  Căci, ce poate fi mai frumos decât un copil fericit?

Săraci financiar, dar bogați sufletește 

Răzvan Florin Bușcă este doar unul dintre micuții care vor beneficia de serviciile centrului. Viața băiețelului de-o șchioapă bate orice scenariu de film. Mărturiile noii sale familii sunt de-a dreptul șocante, întrec orice imaginație. În vârs­tă de șapte ani, copilul a fost luat sub aripa ocrotitoare a unei familii cu suflet de aur, care l-a adunat de pe străzi, unde era scos la cerșit de mama lui și concubinul acesteia. „Avea 14,5 kg când l-am luat prin semnătura mamei lui, dată în prezența reprezentanților DGASPC Ilfov. Acum s-a mai împlinit puțin. La vremea aceea, nu avea nici certificat de naștere pentru că mama nu a avut buletin când l-a născut, iar copilul nu putut fi înregistrat într-un astfel de document. Ne-am luptat mult până când am reușit să-i facem certificatul. Între timp, ea și-a refăcut viața alături de un alt bărbat decât tatăl băiatului și a rămas însărcinată, aducând pe lume și o fetiță. Ca și pe Răzvan, am botezat-o noi, eu și soțul. Amândoi erau neîngrijiți, nespălați, înfometați, niciunul dintre părinți neavând servicii. Târziu, am aflat că mama și iubitul ei îi scoteau pe străzi, la cerșit. Primul lucru pe care-l spunea când vedea un om era „Mi-e foame! Dați-mi și mie ceva de mâncare!”. Când voiam să-i pupăm, să-i alintăm ca să le mai ameliorăm suferința, aproape că nici nu puteam să ne apropiem de ei, că miroseau a gunoaie. Împreună cu soțul și cei doi fii ai noștri, un băiat de 17 ani și unul de 15, am hotărât să-i luăm la noi acasă. Pe băiat am reușit, dar pe fetiță nu ne-o dă concubinul mamei. Pe 25 martie, în ziua Bunei Vestiri, l-am adus pe Răzvan la noi acasă. Toți l-am primit cu brațele deschise, l-am îmbrățișat cu toată căldura sufletească și de atunci a rămas copilul nostru. Slavă Domnului, acum am obținut actele de plasament, în urgență, care ne permit să luăm decizii pentru el. Înainte, dacă mergeam cu el la medic, îl înscriam într-o unitate de învățământ, orice făceam trebuia să avem acordul mamei. Nici noi nu o ducem prea bine financiar, dar nu am cerut niciodată nimic de la nimeni. Trăim din salarii mici. Eu câștig 980 de lei, iar soțul are salariul minim. Însă, pentru cei trei copii ai noștri, ne îngrijim să avem totdeauna cele necesare, așa că veniturile acestea le suplimentăm cu ceea ce mai câștigăm lucrând individual, după servicii. Copiii să fie sănătoși și noi să-i putem crește!”, ne-a mărturisit, printre lacrimi, Mirela Gheorghe, nașa de botez și, de acum, mama lui Răzvan, micuțul care se află la grupa pregătitoare pentru școală și care va frecventa cursurile desfășurate la centru, pentru că-și dorește să ajungă medic de copii, să-i scape de suferințe. Şi este unul dintre învăţăceii cei mai preocupaţi să „înveţe carte”, deşi se află la grupa pregătitoare pentru şcoală.  

„Centrul cuprinde un cabinet medical unde, prin voluntariat, o dată pe săptămână vin medici care consultă bătrânii nevoiaşi. Acesta mai include două săli de clasă pentru copii, unde vor fi două cercuri – unul de Religie şi unul de pictură. Va fi un after ­school pentru copiii cu probleme sociale (câte 10 copii pe clasă). De asemenea, centrul mai cuprinde şi două camere pentru pelerini, sau pentru cei ce n-au unde să locuiască temporar. Vom sprijini copiii talentaţi, aşa că ei vor fi selectaţi de învăţători. Fondurile investite în acest centru au fost suportate de biserica noastră, la care se adaugă şi contribuţiile Primăriei Bragadiru şi Consiliului Judeţean. Un mare aport l-a adus şi epitropul Cornel Petcu, omul care a pus foarte mult suflet în tot ce s-a realizat, a contribuit cu banii proprii şi a supravegheat îndeaproape, ca şi mine, desfăşurarea lucrărilor, ca totul să iasă bine”, ne-a spus preotul Gheorghe Cheran, parohul bisericii. 

„Copiii care vor studia aici au şi făcut prima vizită la centru, astăzi. Ei au primit punguţe cu rechizite, pe categorii de vârstă. Cei de la clasa pregătitoare până la a IV-a au primit caiete, creioane, pixuri, creioane colorate, lipici, ascuţitoare, un top de hârtie, care se dă la clasă, dulciuri şi sucuri. Elevii din clasele V-VIII au primit o riglă de 30 cm, în plus faţă de cei mici. Cei din clasele a VII-a şi a VIII-a au primit şi o trusă de geometrie. În total, 71 de punguţe vor ajunge la elevi. Îmi doresc tare mult să aduc profesori pentru copiii nevoiaşi, care să le ofere, gratis, consultaţii la Limba şi literatura română, matematică şi limbi străine, în regim de after ­school. Aş vrea să aduc şi copiii cu origami aici”, ne-a explicat prof. Mirela Chiorean, directorul adjunct al Şcolii Generale Nr. 1¨, din Bragadiru, unitatea de învăţământ care va selecta elevii ce vor beneficia de serviciile centrului. 

„Mă bucur mult că am reuşit să deschidem acest centru cultural social, pentru că vine în sprijinul multor familii. Avem mulţi copii talentaţi în oraşul Bragadiru şi dacă nu i-am fi ajutat, descoperindu-le vocaţiile şi valorificându-le, s-ar fi pierdut. Nu putem lăsa să se piardă valori umane, talente înnăscute. Aici, elevii vor primi o educaţie aleasă, vor învăţa să păstreze tradiţia  şi vor fi crescuţi în spiritul valorilor şi virtuţilor morale, care-i va ajuta să-şi formeze un caracter frumos”, n-a spus Vasile Cimpoeru, primarul oraşului Bragadiru, care a şi participat la sfinţirea şi binecuvântarea centrului. 

„Am avut bucuria să poposesc lângă dvs. Astăzi, într-un moment de sărbătoare pentru parohia aceasta, cu acordul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (n.r.- BOR). Ne bucurăm cu toţii când oamenii dăruiesc şi se fac lucruri frumoase, importante. Felicit parohia şi pe toţi cei ce au participat la realizarea acestui aşezământ frumos şi util societăţii! Corneliu Sutaşul va fi ocrotitorul copiilor care vor învăţa aici cuvântul lui Dumnezeu. Prin decizia Preafericitului Părinte Daniel, Întâistătătorul BOR, pe lângă Sf. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, parohia mai primeşte, ca o îmbogăţire spirituală, încă un hram. Pe cel al Sfântului Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, prăznuit pe 23 aprilie”, a spus Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, delegatul Patriarhiei Române, în cuvântarea sa. 

Odată cu sfințirea centrului, a avut loc și sfințirea pangarului. 

Daruri pentru binefăcătorii lăcaşului de cult 

În semn de prețuire pentru dragostea față de biserică și pentru eforturile depuse în vederea ducerii la bun sfârșit a lucrărilor de înființare a aşezământului pastoral şi de înfrumuseţare şi modernizare a lăcaşului sfânt, binefăcătorii parohiei au fost decoraţi de către Preasfinţitul Ieronim Sinaitul, în numele Părintelui Patriarh Daniel. Preotul paroh Gheorghe Cheran a primit rangul de iconom.  Primarul oraşului, Vasile Cimpoeru, a primit Ordinul Sf. Martiri Brâncoveni, cu medalie şi Crucea Sf. Martiri Brâncoveni. De asemenea, Consiliul Parohial şi Comitetul Parohial au primit distincţii de vrednicie. Epitropul Cornel Petcu şi inginerul Gheorghe Staicu au primit diplome omagiale. La rândul său, parohul Gheorghe Cheran i-a înmânat Preasfinţitului Părinte Ieronim Sinaitul o icoană cu Sf. Gheorghe, noul protector al parohiei.