1 Iunie, la Afumați

Comuna Afumați a devenit, pentru un week-end, tărâmul distracției celor mici. Muzică, dansuri, teatru, jocuri și foarte multe surprize au fost pregătite de autoritățile locale, pentru a sărbători copiii în cel mai minunat mod, cu prilejul zilei de 1 Iunie.

De ziua lor, micuții din Afumați au pornit într-o minunată călătorie a poveștilor. Însoțiți de Mickey Mouse, Minnie Mouse, Zorro, Spartacus și Ștefania din Orășelul Leneș, pirații, clovnul “Lucică fără Frică”, băiatul care a strigat lupul (personaj întâlnit într-una din fabulele faimoase ale lui Esop) și toată trupa lui Biluță, copiii au pătruns în universul fermecat, încă din zorii zilei de sâmbătă. Fascinanta călătorie în lumea poveștilor au încheiat-o tocmai duminică, la lăsarea serii. 

 

Două zile magice… 

Ziua Internațională a Copilului, sărbătorită în avans în comuna Afumați, a fost un minunat prilej de a păși, zilnic, în lumea basmelor, a magiei și a personajelor fantastice. Imagini reale, desprinse parcă din povești, au creat un superb tablou care ilustrează inocența și frumusețea copilăriei. În cele două zile, pe tărâmul bucuriei, din curtea Școlii Generale nr. 1 din Afumați, singura regulă a fost distracția. Printre baloanele din săpun, colorate și strălucitoare, copii de toate vârstele au cântat, au dansat pe ritmuri pline de antren, s-au amuzat la sesiunea de karaoke și s-au jucat în voie cu personajele lor preferate, din desenele animate. Pasionații de pictură sau de alte activități creative și recreative au avut la dispoziție ateliere de creație. 

 

… amintiri de neuitat

Aproape pe toată durata celei de a VIII-a ediții a Zilei Copilului, de la Afumați, au răsunat acordurile celor mai îndrăgite piese muzicale. Sub privirile fermecate ale copiilor, magicianul a făcut un spectacol extraordinar pe scena amplasată în aer liber. Prichindeii curioși au avut ocazia să-l imite și să descopere tainele iluzionismului. Îndemnați și antrenați de clovnul “Lucică fără Frică”,  alias actorul Lucian Ianuș, cu toții au dansat și au participat la jocuri și concursuri interactive. Pentru două zile, cele mai frumoase jocuri ale generației „cu cheia la gât” au revenit în rândul micuților de la Afumați. Și au atins atât de bine sufletele participanților, încât, până și părinții nostalgici după vremurile apuse au retrăit copilăria, intrând în jocurile juniorilor. Rațele și vânătorii, Țară, țară, vrem ostași! și multe alte jocuri minunate care lasă în urma lor bucuria unor amintiri de neșters. Câștigătorii concursurilor au fost premiați de clovn, cu un balon aproape uriaș.

“Ca în fiecare an, am venit cu mare drag să înveselesc copiii, să-i distrez, să ne jucăm împreună. Le-am adus toate jocurile copilăriei, pe care le-am îmbinat cu dansuri, activități distractive și educative. La finalul fiecărui joc, cei mai buni, mai receptivi, primesc din partea mea, în semn de apreciere, câte un balon colorat. Preferatul meu este jocul „La munte, la mare”, pe care l-am învățat de la învățătorul meu din primii ani de școală și îl joc întotdeauna cu toți micuții, cu aceeași plăcere ca în copilărie. Acești copii minunați îmi umplu sufletul cu bucurie, când văd că înfloresc zâmbetele pe chipurile lor. Îmi arată cât de frumoasă este copilăria, cu inocența ei. De aceea, în fiecare an vin la ei cu ceva nou. Acum aș vrea să-i provoc la jocul cu apă, căci, până și vremea ține cu noi”, ne-a spus actorul Lucian Ianuș, cel mai haios animator, care l-a portretizat atât de bine pe clovnul “Lucică fără Frică”, încât a stârnit hohote de râs în rândul sărbătoriților. 

 

Povestea educativă a păpușilor Muppets

Celebrele păpuși Muppets au stârnit un interes aparte printre copiii afumățeni. Printr‑o poveste de excepție, păpușile mânuite de actrițele Mădălina Mărcuș și Mihaela Herescu, de la Teatrul Zburdălici, le-au reamintit copiilor că nu trebuie să mintă¨, pentru că mincinosul nu mai este crezut nici măcar atunci când spune adevărul, lucru care le poate pune viața în pericol. Spectacolul de teatru intitulat “Băiatul care a strigat lupul” i-a amuzat pe copii, dar le-a fost, totodată, și o lecție de cinste, de corectitudine în viață.   

 

Combinații de culori irezistibile, create de surprizele dulci

 Autoritățile locale și-au întâmpinat micii sărbătoriți într‑o atmosferă de poveste, cu un program diversificat și cu tot felul de surprize… dulci. De ziua lor, copiii de la Afumați s-au delectat cu înghețată, popcorn, vată de zahăr, gogoși, bomboane, apă, sucuri și fructe de sezon. Un accesoriu de bun gust la o asemenea petrecere rafinată l-a reprezentat fântâna de ciocolată. Ca printr-o minune, fructele care au ajuns la copii au căpătat diverse forme după ce, la bar, au fost sculptate, scoțând în evidență motive florale, figurine ș.a.m.d. Dulciurile și fructele sculptate, au făcut deliciul micilor petrecăreți. Și nu numai prin savoare și aspect, ci și prin combinațiile de culori irezistibile care au oferit un plus de unicitate și eleganță. 

 

Spațiile de joacă? Un decor de basm

Pe o vreme toridă, baloanele pe apă și toboganele au fost principala atracție a copiilor, dornici să facă mișcare în aer liber. Toboganul sub forma unui delfin și toate celelalte, parcă desprinse din povești, au fost, de asemenea, accesibile copiilor, fără ca părinții să scoată vreun ban din buzunar. Pasionații de pictură pe față au avut la dispoziție un atelier special de painting face. Iar iubitorii de porumbei au putut  admira zeci de porumbei, câștigători ai multor concursuri de profil interne și internaționale, aparținând Asociației Columbofile Afumați.

 

Porumbeii de concursuri, o splendoare       

Pașnici și prietenoși, porumbeii s-au lăsat admirați în toată splendoarea lor. “Astăzi, am venit la copii cu 20 de porumbei de concurs de zbor. Sunt porumbei de categoria viteză, demifond, fond și maraton. Mulți dintre ei au deja performanțe. După cum vedeți, majoritatea au obținut medalii, trofee și diplome de merit, la diverse competiții. Mâine (n.r. – duminică, 29 mai), mulți merg la concursul Poltava, Ucraina. Una dintre porumbițe are cinci clasări la categoria AS Fond Maturi. Anul acesta, am înființat Asociația Columbofilă Afumați. Dețin 300 de porumbei, dintre care mulți au obținut numeroase locuri I la concursuri interne și internaționale. O parte din ei sunt astăzi aici”, ne-a explicat Tudor Niculae, fondatorul Asociației Columbofile Afumați.

 

La mulți ani, copii!

 

De ziua voastră, dragi copii, vă dorim și noi, echipa Jurnalul de Ilfov, un sincer și călduros „La mulți ani!” Să creșteți frumos, să fiți sănătoși și mereu cu zâmbetul pe buze!