Voluntarii s-au alăturat celui mai ambițios proiect civic de mediu realizat vreodată la nivel mondial Prefectul Simona Neculae și subprefectul Andrei Scutelnicu s-au alăturat celor din Ștefăneștii de Jos
Let’s Do It, România! a revenit sâmbătă, 16 septembrie, și în județul Ilfov, cu o nouă ediție a Zilei de Curățenie Națională, alături de alte județe, dar și de 191 de țări care
și-au propus aceeași misiune: o lume cu mai puține deșeuri. Ilfovenii şi-au pus mănuşile, au luat saci şi au pornit să strângă deşeurile din arealele naturale, adunând tone de gunoaie în doar câteva ore, în special ambalaje, hârtii, cartoane, haine, sticle, cauciucuri şi foarte mult plastic.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 670, ediția print
Voluntarii din județul Ilfov, alături de cei din întreaga țară, au fost invitați sâmbătă la curățenie, pentru a reda frumusețea naturii, să strângă deșeurile, dar și să petreacă o zi alături de oameni dornici să facă fapte bune. Potrivit organizatorilor, Ziua Naţională de Curăţenie nu se referă doar la strângerea deşeurilor din zonele urbane sau din apropierea acestora, ci şi la conservarea ecosistemelor naturale. Astfel, din parcuri, rezervaţii naturale şi arii protejate sunt îndepărtate deşeurile, pentru protejarea biodiversităţii.
Mobilizarea pentru acest eveniment contribuie la „creşterea nivelului de conştientizare şi la dezvoltarea unui comportament civilizat faţă de mediu” şi subliniază responsabilitatea fiecăruia dintre noi faţă de mediul înconjurător, au precizat, spre exemplu, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne.
La curățenie au participat, în județul Ilfov, ca de altfel în toată țara, alături de cetățeni, și angajați ai primăriilor, elevi, angajați ai instituțiilor județene, alături de cei din diferite companii, ONG-uri și de comisari ai Gărzii de Mediu Ilfov.
Campania a devenit o tradiție la Ștefăneștii de Jos
Ca de fiecare dată, prefectul județului Ilfov, Simona Neculae, a răspuns cu un mare ”DA” invitației primarului comunei Ștefăneștii de Jos, Mircea Gheorghiță, și a participat la acțiunea de curățenie, care a devenit deja o tradiție la Ștefăneștii de Jos. Oficialul a mulțumit tuturor celor care au dat o mână de ajutor pentru ca localitatea și implicit județul Ilfov să fie mai curate. ”Am răspuns invitației domnului primar al localității Ștefăneștii de Jos pentru a da un semnal că trebuie să trăim într-un mediu curat și este bine că cei din Ștefănești s-au mobilizat să dea curs acestei inițiative. Felicit localnicii și voluntarii veniți și din alte localități și le mulțumesc tuturor că au înțeles că trebuie să ne desfășurăm viața într-un mediu curat”, a spus prefectul Simona Neculae.
La Ștefăneștii de Jos, startul celui mai mare eveniment de ecologizare care s-a desfășurat pe întreaga rază a localității s-a dat sâmbătă, la ora 10.00, la sediul Primăriei. Primarul Mircea Gheorghiță s-a declarat impresionat de numărul mare de participanți. ”Mă bucur, în primul rând, pentru faptul că cei mici, elevii Școlii Gimnaziale Nr.1 au dat de fiecare dată dovadă de implicare, alături de profesori. Îi încurajăm ca și pe viitor să fie alături de noi la acțiuni similare. Rog ca și cetățenii să fie mai implicați, pentru că sunt foarte multe PET-uri în dreptul proprietăților, abandonate pe domeniul public, dar și resturi din construcții sau pahare de cafea și pare că nu prea deranjează pe nimeni. Dacă toți cetățenii ar fi mai implicați în acțiunile de ecologizare, cred că am trăi într-un mediu mult mai curat, atât noi, cât și copiii. Sunt mulțumit și fericit în același timp de participarea doamnei prefect și a domnului subprefect, care au fost alături de noi la fiecare acțiune. Sperăm ca această campanie să devină o tradiție”, a declarat primarul comunei Ștefăneștii de Jos, Mircea Gheorghiță. Acesta a adăugat că deșeurile colectate sunt duse, cu ajutorul Societății de Gospodărie Stefănești, la reciclare sau la groapa de gunoi. ”Mulțumesc și voluntarilor care au participat. Am fost impresionat de numărul voluntarilor veniți din localitățile învecinate, precum Tunari, Dascălu, Voluntari sau Afumați. Mulțumesc și partenerilor noștri, Decathlon, pentru că au venit în sprijin cu saci menajeri, mănuși, apă, batoane energizate pentru participanți”, a mai precizat edilul din Ștefăneștii de Jos, neuitând să felicite și consilierii locali care au fost prezenți la eveniment.
”La noi a devenit o tradiție să participăm la activitatea de ecologizare. Copiii au venit împreună cu doamnele învățătoare, se bucură de fiecare dată pentru această activitate. Fiind profesor de Geografie, normal că mediul curat este cel mai important pentru noi și atunci, lecția aceasta este o lecție practică, care îi bucură pe copii, de fiecare dată, pentru că înseamnă o nouă modalitate de a învăța într-un mediu non-formal”, a declarat prof. Simona Gheorghe, dir. adj. al Școlii Gimnaziale Nr. 1 Ștefăneștii de Jos.
”A fost o zi reușită și laud inițiativa UAT Ștefăneștii de Jos care tinde să devină o tradiție. Am văzut la această acțiune mulți copii, familii cu copii, ceea ce mă bucură și sper că prin această acțiune să fie responsabilizați și restul cetățenilor și poate anul viitor vor participa și ei”, ne-a spus subprefectul județului Ilfov, Andrei Scutelnicu.