Încă o rugă a credinței, întru Domnul
În credința noastră ortodoxă o biserică nouă e o încă o scară spre mântuirea credincioșilor. Cuviosul Arsenie Papacioc spunea că „Civilizația cucerește, iar Biserica sfințește”. Noi toți știm că în afara lăcașului sfânt nu există mântuire. Iar locuitorii din Cernica, satul Poșta, sunt foarte credincioși. Abia așteaptă să poată veni la slujbele bisericii noi. Primarul Gelu Apostol afirmă: „Majoritatea oamenilor din sat ne întreabă: „Când sfințim biserica? Că de-atâta timp e gata”.
E greu în satul Poșta. Există acolo o biserică veche, improvizată de nimeni nu mai știe când. De fapt, e o casă foarte veche, căreia i s-a construit o turlă și așa a fost transformată în lăcaș de cult. Acum e într-o stare foarte avansată de degradare. Slujbele sunt oficiate de un preot tânăr, părintele Iustin, al parohiei Poșta. E singurul loc, prăpădit, unde se duc credincioșii. Și localitatea numără aproape 1.500 de suflete. Căci și aici s-au ridicat case noi.
Atât de frumoasă…
Biserica e albă, nouă și liniștitoare. Și tăcută, deocamdată. Iar locul, peisajul din jur, o îmbrățișează cu un drag tandru al volumelor și spațiului înconjurător. La poalele ei se lasă în jos pământul, pe o coastă a reliefului, adunat în în linii curbe către casele cu oameni, în depărtare.
E mai aproape de mulțimea credincioșilor
Primarul Gelu Apostol ne-a însoțit tot timpul drumului. El a precizat: „Biserica aceasta e mai aproape de un cartier nou, construit în localitatea Bălăceanca. Așa că, mai mult ca sigur, și enoriașii de acolo vor veni la lăcașul nostru, din Poșta. În interiorul ei pot asista la la slujbe între 60 și 80 de persoane.
Ea a fost ridicată cu fonduri ale bugetului local. Fără nicio altă contribuție din afară sau a vreunui donator, sau sponsor.
Iar în spatele bisericii, vreau să amenajez un parc, cu alei, bănci, arbori umbroși. Acolo e tot terenul primăriei, parte din cele două hectare care au intrat în proprietatea privată a comunității. Putem amenaja foarte frumos zona, fără să stricăm armonia peisajului.
Apoi, vom face cumva să construim o parcare suficientă pentru momentele sărbătorilor, la care vin mulți credincioși. Există posibilitatea extinderii spațiului, nu cu foarte mult, pe lateralele dinaintea porții de intrare în curtea lăcașului.Cred că 20, maximum 30 de locuri de parcare sunt suficiente pentru alaiuri la nunți, botezuri și alte sărbători la care poate veni lume multă”, afirmă primarul.
Biserica, la interior
Totul a fost lucrat cu firme specializate. Stranele sculptate, candelabrele, mesele, la fel. Totul a fost achiziționat de la firme care se ocupă cu astfel de lucrări ale obiectelor bisericești. Inclusiv catapeteasma, cristelnița și celelalte.
Picturile au fost realizate de meșterul Aurel Bonea. Pardoseala are un model foarte frumos, e bine și atent lucrată.
Sfințirea? La începutul lui octombrie
Tot de la edilul Cernicăi am aflat că biserica va avea hramul Sf. Gheorghe. Într-o consultare cu oficialii Patriarhiei s-a căzut de acord sfințirea să fie făcută la începutul lunii octombrie, a acestui an. Ar fi de ales o zi fără vreo sărbătoare importantă, din calendarul nostru creștin ortodox. Dacă ar fi altfel, n-ar putea participa mai mulți preoți, la eveniment. Ar fi ocupați cu slujbele în propriile parohii.