Sub coordonarea părintelui Hrisostom Iorgulescu, monahii Mănăstirii Sitaru au făcut o prioritate din susținerea educației elevilor care provin din familii fără posibilități materiale și financiare, de la sate. Prin grija și dragostea clericilor de aici, tot mai mulți copii evită abandonul școlar, reușind să rămână pe băncile unităților de învățământ, în ciuda traiului greu.   

 

 Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 673, ediția print

Astfel, pentru mulți copii școala nu mai este doar un vis. Lipsa hainelor, rechizitelor și încălțămintei nu mai reprezintă o problemă care ar putea să-i țină acasă. Chiar dacă părinții nu își permit să le cumpere cele necesare, clericii Mănăstirii Sitaru ajutați de alți oameni cu suflet mare fac eforturi pentru a-i ajuta să nu renunțe la educație. ”Cu mila Bunului Dumnezeu am terminat acțiunile lunii septembrie 2023, destinate pregătirii elevilor pentru școală. Multe lipsuri și multe povești de viață găsim ascunse, trăite în chip smerit de micuții care abia dau piept cu viața și lumea care îi înconjoară, o lume pe care o visează să fie mai bună, plină de fericire, să nu mai fie dureri și nevoi. Însă, spre rușinea noastră, noi, adulții care controlăm și orânduim această lume, în egoismul care ne caracterizează, nu suntem capabili, nici măcar pentru bucuria pruncilor noștri să oferim o lume mai bună, mai frumoasă, mai ancorată în iubirea de Dumnezeu și aproapele. Atât de rău am decăzut, atât de rău ne-am deformat spiritual, încât ne sacrificăm pentru scopuri mizerabile, chiar și proprii copii! Parcă, nu ne mai ajunge sau nu ne mai încape pământul pe care cu atâta generozitate ni-l rânduiră Milostivul Dumnezeu. Așadar, cugetând cu înțelepciune, negreșit, avem loc și de bine peste atâtea neputințe care încearcă lumea aceasta. Și, întru bucuria de a lucra puțin spre binele aproapelui nostru, am reușit să susținem patru comunități parohiale și două unități școlare. Nu cu mult și cu nimic peste firea din ce se poate face, darurile noastre au mers către parohiile Moara Săracă și Netezești din județul Ilfov, Olarii Vechi din județul Prahova, Fierbinți Târg din județul Ialomița și la unitățile școlare din Maia și Coșereni, județul Ialomița, acolo unde activează, ca profesor de religie, unul dintre tinerii noștri voluntari”, a spus părintele Hrisostom Iorgulescu, coordonatorul evenimentelor culturale, educaționale și sociale derulate de Mănăstirea Sitaru.

Mulțumiri celor care au făcut ca școala să nu mai fie doar o dorință pentru elevii de la sate!

Mulțumindu-le celor care-i ajută pe elevii împovărați de greutăți, de la sate, să transforme absențele în ore de educație, clericii Mănăstirii Sitaru dau asigurări că vor continua proiectul. ”Vă mulțumesc tuturor și fiecăruia în parte, pentru sprijinul financiar sau material acordat! Pentru împreună slujirea aproapelui, părinților Cornel Enache, Andrei Ghiaur, Tudor Rizea și George Tatu, dar și prof. de religie Theodor Stelian Davila, le mulțumesc cu bucurie! Mulțumesc tinerilor voluntari, Melania si Bogdan, Andreea și George, Theodor Stelian, Omar și Florin Valentin, pentru binecuvântata osteneală, răbdare și dăruire! Slavă lui Dumnezeu pentru toate”, a mai spus părintele Hrisostom.