Atenție la cele ce urmează! Pentru oricare dintre domeniile despre care veți citi în rândurile de mai jos, puteți căpăta – în cel mai comod fel – informații extrem de utile, profesioniste și aplicate oricăror situații în care vă aflați! Asta ca înainte să bateți drumurile spre instituțiile de stat vizate de problemele dv. și să nu mai umpleți cozile la ghișee. Numărul de telefon anunțat – 0 800 8686 22 – vă stă la dispoziție gratuit, de luni până vineri, între orele 09:00 – 22:00. Iată acum, capitolele de mare interes public, în sistemele instituționale. Trebuie să știți că aveți obligații, dar și drepturi,  pe care uneori nu le cunoașteți.

Despre pensii

Aveți vreo nedumerire sau neclaritate privind situația dv. concretă, pentru ieșirea la pensie? Aveți întrebări despre situații speciale, asupra cărora există variante, care nu v-au lămurit? Cunoașteți care sunt ultimele prevederi legale, în domeniu? Știți care e indemnizația socială a pensionarilor? Aveți idee despre ce vi s-ar cuveni?  

Casa Națională de Pensii e instituția publică din România care acordă pensii și alte prestații sociale îndreptățite persoanelor cuprinse în sistemul public de pensii. Dar și în cel al domeniilor: accidente de muncă și boli profesionale.

Protecția familiei și drepturile copilului

Aceste domenii sunt asigurate de Autoritatea Națională pentru Protectia Familiei și a Drepturilor Copilului, după preluarea – între altele – a atribuțiilor Centrului Pilot de Asistență și Protecție a Victimelor Violenței în Familie. Un domeniu foarte sensibil și, din păcate, grav, de multe ori, în țara noastră.  La fel, în ­ceea ce privește problemele protecției drepturilor propriului copil, sau a oricăruia, aflat în dificultate. E vorba despre strategia națională, de monitorizarea respectării a drepturilor copilului, de colectare a datelor, analiza și evaluarea informațiilor pentru apărarea și consolidarea familiei.  

Securitatea și sănătatea în muncă 

Vi se pare un domeniu unde negocierile dintre dv., ca angajat, și angajator – fie ele discrete sau la lumina zilei, oficiale – nu par, uneori să ridice probleme. Dar nu este de loc așa. Puteți afla, telefonând la numărul amintit, care sunt obligațiile legale ale angajatorului. Și e lesne de știut că nu întotdeauna cunoșteți în detaliu reglementările speciale, în domeniu. Iar, de cele mai multe ori, amănuntele fac diferența. Ele răstoarnă situații complicate, sau limpezesc drepturile și consecințele lor asupra muncii, vieții oricăruia dintre noi. Ca să nu mai vorbim despre organizarea securității muncii la locul unde profesați, sau a obligațiilor pe care le aveți ca lucrător într-un anumit domeniu, cu specificul său. 

 

Ocuparea forței de muncă și formarea profesională

Șomajul e unul dintre capitolele sociale cel mai grav afectate de realitățile economice dure, pe piața muncii. La fel, formarea profesională e domeniul care vă poate proiecta viitorul, de la un regim de avarie profesională la unul de perspectivă optimizată. Studiul și prognozele periodice Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă sunt un instrument extrem de util pentru cunoaștrea programelor gratuite, care vă sunt puse la dispoziție.  Asta, între multe alte beneficii pe care vi le poate oferi zona geografică în care trăiți, sau unde vă puteți muta.   

 Asistența socială și egalitatea de șanse

Un mare număr de cursuri v-ar putea fi extrem de utile, dacă ați putea afla unde și ce anume v-ar trezi interesul. Sau, chiar unde ați întâmpinat dificultăți – fie de înțelegere, fie de neadecvare proiectelor dv.  

În ceea ce privește egalitatea de șanse, suntem siguri că mulți dintre dv., –  cititorii noștri – ați văzut sau chiar vi s-au putut întâmpla unele lucruri neplăcute. Știm că fiecare avem dreptul să participăm la viața economică și socială, fără deosebire de originea etnică, sex, religie, vârstă, dizabilități sau orientare sexuală.  

Politicile privind persoanele cu dizabilități

Trebuie să aflați că există o strategie europeană, proiectată să acopere perioada rămasă până în anul 2020. Care sunt drepturile acestor oameni? Cum puteți trece de barierele prejudecăților sau ale obstacolelor, în viața socială, de zi cu zi, sau cea economică?  

Pentru toate acestea și încă multe altele aveți o sursă gratuită de informații, pe care o puteți folosi la nevoie. 

Sunați gratuit la tel. 0 800 8686 22!