Ziua Internaţională a Romilor, la Glina
V-aţi fi închipuit vreodată că, într-o bună zi, reprezentanţi ai Ambasadei SUA, Suediei, Serbiei şi Poloniei, împreună cu excelenţa sa, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în carne şi oase, vor călca pragul căminului cultural din comuna Glina? Eu unul, nu! Vă veţi întreba, desigur, ce împrejurare a adunat, pe 8 aprilie a.c., atâţi înalţi oaspeţi în aşezarea ilfoveană din „coasta” Capitalei? În cele ce urmează, vă vom dezvălui misterul acestei „descinderi” nemaivăzute, vreodată, de oamenii locului.
„Vinovate” de această întâmplare unică, până acum, în istoria comunei sunt autorităţile locale. Mai exact, primarul interimar, Marin Vasile, sprijinit de membrii Consiliului Local. Ei au beneficiat de o „complicitate la nivel internaţional”. Cea a organizaţiei Romani CRISS în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite ale Americii. Rezultatul acestei „complicităţi”? O sărbătoare pe cinste pentru romii din comună (dar nu numai) şi un spectacol cultural-artistic de înaltă ţinută, susţinut de elevii de etnie romă ai Şcolii nr. 3, din Bobeşti – Glina, pe care oamenii o vor ţine minte multă vreme. De remarcat şi excepţionala expoziţie de fotografii, organizată în holul lăcaşului cultural, o frescă impresionantă a vieţii şi istoriei romilor din ţara noastră, din veacuri trecute şi până în prezent.
Să-i cunoştem pe invitaţii de seamă ai evenimentului
Începem prin a vă dezvălui „dedesubturile” acestei „întreprinderi”, în faţa căreia merită să ne ridicăm pălăria. În primul rând, să-i cunoaştem pe oaspeţi. Aşadar, din partea Ambasadei SUA, Jane Thompson (ladies first, nu-i aşa?), specialist în educaţia şi dezvoltarea timpurie a copilului, soţia însărcinatului cu afaceri al SUA la Bucureşti, excelenţa sa Paul Brummell, ambasadorul UK, la Bucureşti, Daniel Ioniţă, secretar de stat pentru afaceri strategice, în cadrul MAE, Cătălin Romulus Pantazi, subprefectul judeţului Ilfov, împreună cu reprezentanţi ai ambasadelor Suediei, Serbiei şi Poloniei. Bineînţeles, nu putem să-i uităm pe Marian Mandache, director executiv Romani CRISS, Marin Vasile, primarul interimar al comunei Glina, sau Alexandru Toma, reprezentant al Şcolii nr. 3, Bobeşti. Şi, alături de ei, pe toţi cei prezenţi, locuitori ai acestei aşezări ilfovene, care au umplut, până la refuz, sala de festivităţi a Căminului Cultural.
Oficialii promit sprijin pentru comunităţile de romi
Manifestările prilejuite de celebrarea acestei zile au debutat prin interpretarea imnului internaţional al romilor „Gelem, gelem” şi s-au desfăşurat în cadrul a două părţi distincte. În prima parte, oficialităţile prezente au fost invitate să vorbească despre semnificaţia Zilei internaţionale a Romilor şi despre problemele acestei comunităţi. Primul a luat cuvântul Daniel Ioniţă, secretar de stat pentru afaceri strategice, în cadrul MAE. „Să aveţi o zi frumoasă astăzi, să vă bucuraţi de ea, să reprezinte un soare şi un nou început pentru voi toţi”, le-a urat Daniel Ioniţă celor prezenţi. „Problematica romă este una europeană. Ministerul de Externe a fost angrenat, încă de la început în acest efort. Noi reprezentăm interesele cetăţenilor români, inclusiv pe cele ale etniei dvs.”, a spus Ioniţă. El a recunoscut că, statul român mai are „multe de făcut”când vine vorba de minoritatea romă, de aceea Guvernul a adoptat o nouă strategie în această privinţă şi a subliniat faptul că ”educaţia, în primul rând, oferă şansa şi posibilitatea unei vieţi mai bune pentru romi”.
„Discriminarea şi intoleranţa sunt inacceptabile”…
Jane Thompson, soţia însărcinatului cu afaceri al SUA la Bucureşti, le-a mărturisit „copiilor minunaţi” aflaţi în sală că ei reprezintă o inspiraţie şi o motivaţie de a face pe mai departe eforturi pentru acordarea mai multor drepturi pentru populaţia romă. „Credem că egalitatea este un drept fundamental al oamenilor şi ar trebui garantat pentru toţi. Astăzi, ne angajăm, o dată în plus, să depăşim obstacolele care ţin mii de romi în zonele marginalizate ale societăţii (….) Discriminarea şi intoleranţa nu sunt acceptabile în ziua de astăzi şi nu vor fi niciodată. Ne mândrim cu voi, şi apreciem diversitatea şi bogăţia culturii rome. Vă mulţumesc, tuturor! ”, a subliniat oaspetele american.
Primăria Glina, preocupată de problemele romilor
Marin Vasile, primarul interimar al comunei, a ţinut să întărească, încă o dată, preocuparea sa şi a Consiliului Local în privinţa problemelor economico-sociale ale comunităţii romilor din localitate. „Dragi locuitori, eu cu dumneavoastră merg înainte, de dumneavoastră am nevoie. N-am decât câteva luni de când sunt primar interimar, la viitoarele alegeri poate oi fi primar plin, nu se ştie, deocamdată sunt interimar, dar vreau să fac treabă de primar. Eu ţin la romi, îi iubesc, că sunt viaţă din viaţa noastră. Vreau să-i aduc la acelaşi nivel cu toată populaţia comunei Glina”, a spus Marin Vasile. El a făcut un apel călduros către înalţii oaspeţi să sprijine eforturile de integrare a romilor. „Aceşti locuitori au nevoie de ajutorul dumneavoastră, nu numai vorbe, vor şi fapte. Vă rugăm să ne ajutaţi, să ne sprijiniţi”, a conchis edilul.
Gelem, gelem…
„Umblăm, umblăm, pe drumuri lungi”, spune primul vers al imnului romilor… Un cântec plin de tristeţe şi jale. Spectacolul oferit de micii artişti ai Şcolii nr. 3, din Bobeşti, pregătiţi de învăţătoarele Nina Tănase şi Elena Ion, a fost, însă, unul plin de duioşie, veselie, candoare şi pasiune. Copiii au cântat şi recitat, au dat viaţă personajelor din schiţa „Inspecţiune”, de I.L. Caragiale, şi au dansat aşa cum numai romii ştiu s-o facă, dând frâu pasiunii şi flăcării lăuntrice încătuşate în sufletul lor aprig şi dornic de libertate. Un spectacol de mare clasă, care a smuls chiote şi ropote de aplauze din partea celor prezenţi. La final, oaspeţii au fost invitaţi pe scenă, pentru a face o fotografie de familie, moment care s-a terminat cu o horă tradiţională. Şi, trebuie să vă mărturisesc, atât excelenţa sa, Paul Brummell, cât şi doamna Jane Thompson, s-au descurcat de minune, de parcă întreaga lor viaţă nu dansaseră decât astfel de hore! Au fost momente impresionante ale unei zile minunate, care, aşa cum au promis, atât oaspeţii cât şi autorităţile, vor fi reînviate şi în anii ce vor urma.
Ziua Internațională a Romilor este celebrată încă din anul 1971, când, în cadrul Congresului Mondial al Romilor, desfășurat al Londra, s-a luat decizia ca ziua de 8 aprilie să devină Ziua Internațională a Romilor din întreaga lume. Tot atunci a fost adoptat, ca imn internațional al romilor, cântecul „Gelem, gelem”.