Lumina lui Hristos a ajuns și la cei adormiți

Luni, în prima zi după Săptămâna Luminată, creștinii din Chiajna și-au cinstit părinții, bunicii și tot neamul adormit. Cu inimile curate și cu bucate tradiționale alese, credincioșii Parohiei Roșu, au mers cu bucurie la cei fericiți, cei plecați în lumea de dincolo, i-au pomenit împreună cu slujitorii bisericii și le-au adus bucuria Paștelui.

Sărbătoarea bucuriei și a luminii, a ajuns și la sufletele celor ce-și dorm somnul de veci la Cimitirul Parohial Roșu, din comuna Chiajna. După o săptămână în care au trăit bucuria Învierii lui Hristos, luni, după Duminica Tomei (ziua în care a fost sărbătorit Sfântul Apostol Toma), enoriașii Parohiei Roșu, au mers la cimitir, acolo unde odihnesc sufletele rudelor lor, trecute la Domnul. Le-au pomenit, le-au cinstit, le-au adus lumină și le-au spus “Hristos a Înviat!”, împreună cu preotul paroh Ion Ciucă și cu slujitorii Bisericii Izvorul Tămăduirii, din satul Roșu, lăcașul de cult unde, adesea, își găsesc liniștea. Prin gestul creștinesc și gândurile pline de dragoste, credincioșii locului au împlinit porunca Dom­­nului, care spune că trebuie să ne pomenim părinții decedați ca să avem parte de o viață frumoasă, împlinită. A fost cea mai însemnată zi dintre toate zilele în care se pomenesc cei trecuți în lumea de dincolo.

“Pomenirea pe care am făcut-o poartă denumirea de Paș­tele Blajinilor, adică a celor buni, blânzi și fericiți, plecați la Domnul. Mă bucur că suntem împreună aici și cred că se bucură și cei pe care i-ați pomenit. Este un obicei pe care l-am preluat de la cei din partea de nord a Moldovei și Basarabiei. Aceasta este prima zi de după Săptămâna Luminată, după bucuria Învierii lui Hristos, în care se poate face pomenirea morților. Mă bucur că au venit foarte mulți credincioși să-și pomenească morții, să-i cinstească să poată să se bucure și ei de Paște. De aici și denumirea de Paștele Blajinilor. Am săvârșit slujba parastasului. După slujba din capelă, mergeți la morminte să împărțiți ofrandele aduse celor decedați”,  a spus preotul Ion Ciucă, parohul Bisericii Izvorul Tămăduirii din Roșu/Chiajna, în cuvântarea sa. Parohia Roșu este una dintre puținele biserici din regiunea București/Ilfov în care se practică acest obicei, săvârșirea Paștelui Blajinilor.

“Am venit să-mi pomenesc soțul, trecut în lumea de dincolo, de 16 ani. Am făcut pachețele cu ouă roșii, cozonac și alte alimente pentru parastas, pe care le voi împărți pentru sufletul lui”, ne-a spus Maria Burcea, bunicuță credincioasă din localitate.