Afumaţi – Final de program european, în așezarea voievodală a Curţii Domnești
Cea mai bună valoare a trecutului e cea din care înveţi. Pe care o foloseşti şi o fructifici. “Afumaţi – Istorie şi Contemporaneitate”. Aşa s-a numit proiectul european care a scos la suprafaţă energiile comunităţii locale. Aici, în urmă cu 2,3 ani nu se întâmpla mai nimic. Pentru ea, tentaţia turistică s-a transformat într-o misiune. Socială, economică, de educaţie. Pregătită cu grijă.
Târgul de Turism, Romexpo. Noiembrie, 2013. Ispite exotice? …Caraibe, Coasta de Fildeş, Alpi, Maldive, Jamaica… “Vă salut!”/ “Bună ziua”/ “Vrem să închiriem un stand”/ “Da. Mare, mic?”/ “Mic”/ “Perfect. Ce firmă de turism sunteţi?”/ “Afumaţi”/ “Ok. Ce firmă de turism din localitate sunteţi?”/ “Nu. Suntem comuna. Adică, Afumaţi”. Pauză, câteva secunde. Mirat: “Chiar localitatea, da? Sunteţi sigură că vreţi un stand turistic? Aici?”/ “Da. Cert”.
Dialoguri care au fost. Aievea
Convorbirea de mai sus s-a petrecut între Orventina Leu – consultant pentru proiectul amintit, angajat de primăria localităţii şi funcţionarul de la Romexpo. Nedumerit? Da. Niciodată până acum, o comună din Ilfov n-a avut un stand, la un târg internaţional de turism. Ce ar avea ea de arătat, comparativ cu alţii? Dar de spus? Cu ce i-ar atrage pe rătăcitorii rafinaţi ai lumii moderne, turiştii?
Reuniune pentru final de proiect
50 de oameni, s-au adunat luni, 16 noiembrie, în sala de întruniri a Bazei Sportive din localitate. A fost conferinţa de încheiere şi bilanţ a proiectului pentru promovarea potenţialului turistic şi infrastructurii necesare, de creştere a atractivităţii României şi implicit a zonei şi comunei Afumaţi, ca destinaţie turistică.
Au participat: primarul Gabriel Dumănică, Orventina Leu – responsabilul de proiect, Mariana Tudor – secretarul primăriei, consilieri şi angajaţi ai administraţiei locale – Cristina Ilie, Viorica Enache, Aura Minciu. Apoi cadre didactice, cetăţeni ai comunei, tinerii voluntari: Alex Dociu, Laurenţiu Năstase, Ana Maria Dociu. Fără sprijinul şi munca lor, nu s-ar fi putut realiza desfăşurarea vreme de doi ani a programului „Afumaţi – Istorie şi Contemporaneitate”.
Câteva detalii şi cifre de bilanţ
Proiectul s-a desfăşurat pe o perioadă de 24 luni, între 30 decembrie 2011 şi 29 decembrie 2013. El a fost cofinanţat din Programul Operaţional Regional 2007– 2013, Axa Prioritară 5. A vizat dezvoltarea şi consolidarea turismului intern, prin sprijinirea promovării şi a activităţilor de marketing specifice. Valoarea lui totală – 480.091,04 lei. Valoarea eligibilă a fost de 360.196,00 lei, din care, valoarea eligibilă nerambursabilă (din FEDR) s-a ridicat la 306.166,60 lei. Valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional a reprezentat suma de 46.825,48 lei, iar cofinanţarea eligibilă a beneficiarului a fost de 7.203,92 lei.
De ce tocmai Afumaţi?
Pentru că o călătorie prin Valahia medievală îţi oferă o diversitate de locuri deosebite. Între ele, aşezări şi citadele care au păstrat urmele străvechi ale timpului.
E limpede că sunt puţine locuri în Ilfovul de azi, cum e Afumaţi. Aici istoria musteşte.
Aşezarea Ţării Româneşti a făcut dovada unui neam viu şi adevărat. Voievodul Radu de la Afumaţi (1522-1529) şi-a stabilit aici Cetatea Domnească. E cel care a condus 20 de războaie împotriva subjugării otomane, încercate de paşa Mehmet-Beg, un musulman de origine română.
Act de naştere vechi. De la 1510
Primarul Gabriel Dumănică a sintetizat: „Avem dovezi, mărturii istorice, care confirmă istoria comunei noastre. În 2010, am aniversat 500 de ani de atestare documentară. Obiectivele proiectului au fost: promovarea monumentelor şi vestigiilor noastre, ca produse turistice importante pentru creşterea vizibilităţii zonei şi a dezvoltării economice. Aceste lucruri chiar
s-au simţit în localitate, în ultimii doi ani.
Am realizat multe materiale. Le-am răspândit peste tot. Mape, pliante, hărţi turistice, postere, CD-uri, DVD-uri, site-ul www.turisminafumati.ro. Au informaţii istorice și din actualitate pentru: Biserica «Adormirea Maicii Domnului», ridicată la 1696, Conacul familiei Cantacuzino, ruinele Curţii Domneşti ale voievodului Radu de la Afumaţi ş.a.
În plus, am iniţiat evenimente culturale, la care au participat şi mulţi oameni veniţi din alte locuri: «Festivalul Radu de la Afumaţi», Simbolul nostru de marcă al «Focurilor de la Afumaţi», «Zilele comunei»”.
„Un nou început”
„Încheierea acestui proiect este prilejul unui alt început. Comuna Afumaţi are un culoar favorabil. Dat de noi. De parteneriatul: școală, biserică, cetăţeni şi primărie. Ce pot să vă asigur, este că eu, angajaţii primăriei şi Consiliul Local nu ne schimbăm după vreme. Schimbăm noi, vremurile comunităţii. Vă mulţumesc tuturor pentru sprijin şi înţelegerea sensului spre care ne îndreptăm”, a conchis primarul Gabriel Dumănică.