Complexul de natație din orașul Otopeni a găzduit, în perioada 9-12 martie, Turneul European de calificare al Diviziei B contând pentru Cupa Mondială 2023, la polo masculin seniori. Echipa națională a avut o evoluție foarte bună în această competiție și a reușit să se califice la ultimul turneu preliminar european care va stabili participantele la turneul mondial care se va desfășura în SUA, în această vară.

Astfel, poloiștii români antrenați de Bogdan Rath s-au confruntat cu naționalele de polo pe apă din Germania, Ucraina, Marea Britanie și Malta. În primul meci, din cele patru programate, naţionala de polo a României a învins reprezentativa Marii Britanii la scor, 16-2. A urmat apoi meciul cel mai greu, cu Germania, favorita turneului, pe care sportivii noștri l-au pierdut la un scor strâns, 7-9. Următoarele două meciuri au fost la discreția poloiștilor români, care au învins Ucraina, vineri, cu scorul de 15-5, iar apoi Malta, duminică, scor 13-6. Drept urmare, România a încheiat competiția pe locul 2, cu 9 puncte și s-a calificat la turneul intercontinental de la Berlin. În celălalt meci jucat duminică, Germania a surclasat Marea Britanie cu 15-4.
Potrivit LEN – European Aquatics, primele două clasate la turneul de la Otopeni se califică la turneul european de la Berlin, din luna mai. Germania este calificată automat, ca gazdă. Celelalte calificate vor veni de la turneele similare din Africa, America și Asia-Oceania. Abia de la turneul berlinez (1-7 mai), primele două clasate vor ajunge la turneul final al Cupei Mondiale, fosta Ligă Mondială de polo. Turneul final va avea loc la Los Angeles, în perioada 30 iunie – 2 iulie, iar celelalte șase echipe vor veni din prima divizie, care au derulat calificări la Zagreb și Podgorica. Cupa Mondială este importantă prin prisma faptului că finalistele se vor califica la Campionatul Mondial din 2024 (Doha), de unde patru echipe ajung la Jocurile Olimpice de la Paris.
Otopeniul va găzdui, în această vară, încă o competiție importantă de polo
Potrivit președintelui Federaţiei Române de Polo, Alexandru Matei, România are ca obiectiv la Campionatul Mondial masculin de polo pe apă Under-20, care se va desfășura în vara acestui an la Complexul Sportiv de Natație de la Otopeni, clasarea între primele opt echipe, ceea ce i-ar asigura participarea la următoarele ediţii ale competiţiei, a declarat președintele. „În acest an, Federaţia Română de Polo aniversează 100 de ani de la primul meci de polo atestat documentar în România. Și în acest moment vrem să marcăm și 100 de zile până la începerea celui mai important eveniment organizat vreodată de România la sporturile de echipă. Și aici mă refer la Campionatul Mondial de tineret Under-20 de polo pe apă masculin. Federaţia internaţională de specialitate ne-a acordat această încredere și pe noi ne onorează să organizăm un asemenea eveniment de o asemenea anvergură, dar în același timp ne face să fim foarte responsabili pentru tot ceea ce înseamnă, să primim un număr atât de mare de oameni care vor veni să vadă Bucureștiul, să vadă Otopeniul. Încă nu realizăm, cred că este cel mai mare câștig pe care România poate să îl primească în momentul acesta, în care ieșim pe plan internaţional și ne arătăm forţa și existenţa, este senzaţional”, a declarat Alexandru Matei.