„Omenirea, la răspântie”, „Al treilea val”, „Şocul viitorului”… erau titluri de cărţi, care apăreau vertiginos în ultimul deceniu al veacului trecut. Ofensiva lor avea aerul că ne pregăteşte pentru schimbarea la faţă a lumii în secolul nostru, la care vom fi martori. În realitate, la nivel global, alte adevăruri faptice s-au impus cu o forţă violentă. Marile confruntări de azi n-au fost anticipate. Crizele naţiunilor provoacă hemoragii sociale, emigrări în masă ale populaţiilor. Terorismul ucigaş îşi exportă asasinii. Democraţiile îşi perfecţionează din mers metodele pentru apărarea cetăţenilor şi a statului de drept. Jandarmeria noastră e una dintre structurile profesioniste dedicate acestei cerinţe obligatorii. Iar Ilfovul se mândreşte cu asta.
Vineri, 27 ianuarie, Centrul cultural “Ion Manu”, din Otopeni, a găzduit Conferinţa de bilanţ a activităţii şi rezultatelor obţinute în anul 2016 de către Inspectoratul de Jandarmi Judeţean “Lascăr Catargiu” (IJJ), din Ilfov.
Evenimentul a prilejuit o excelentă prezentare sintetică a rezultatelor meritorii obţinute până acum de către această instituţie fundamentală a statului. Dar şi a perspectivelor ei de viitor – elemente bine şi precis conturate în expunerea făcută de col. Bogdan Enescu, insp. şef al acestei unităţi.
Menire şi contribuţie
În cuvântul său, vorbitorul a subliniat cu limpezime că profesionalismul jandarmeriei are datoria să asigure un climat de normalitate civică şi protejarea bunei funcţionări a instituţiilor statului. Eforturile se înscriu în angrenajul colaborării cu celelalte componente de structuri specializate pentru asigurarea siguranţei cetăţeanului, a menţinerii ordinii publice din oricare localitate şi a unui climat social sănătos, apărat de pericole. Totul, sub deviza ocrotirii onorante a drepturilor şi libertăţilor civice fundamentale şi respectarea legii.
Toate acestea nu reprezintă numai deziderate pentru vitor, ci sunt şi fapte ale muncii întregului IJJ, de până acum. Managementul judicios al resurselor umane şi materiale, activitatea operativă şi valorificarea tuturor oportunităţilor au dus la identificarea şi aplicarea unor forme eficace şi modalităţi prompte de acţiune. Ele s-au reflectat în creşterea eficacității misiunilor proprii, dar şi în cele de sprijin ori cooperare cu alte instituţii de stat, care au atribuţii în stoparea fenomenelor infracţionale.
“Aşa se face că aplicarea principiilor transparenţei, apropierii de comunitate, cooperării, utilităţii şi parteneriatului social, cât şi cel al muncii de prevenţie au plasat jandarmeria pe locul trei, ca încredere a populaţiei. Aceasta înseamnă o creştere de 72,3 % la acest capitol, faţă de anul precedent. Datele sunt oferite de un recent sondaj INSCOP”, a mai spus col. Enescu.
Un exemplu de cooperare internaţională
“Jandarmeria e modul cel mai eficient de menţinere a liniştii unui popor”, afirma Napoleon Bonaparte. De altfel, această definiţie stă înscrisă în sala de festivităţi a Şcoliii de Aplicaţie pentru ofiţeri a Jandarmeriei Române “Mihai Viteazul”, din Roşu-Chiajna. E momentul să reamintim continuitatea Cursului Superior Internaţional (CSI), organizat în această instituţie ilfoveană. Aici, s-a încheiat de puţin timp pregătirea teoretică şi operativă a ofiţerilor de jandarmi din 10 ţări ale lumii, în colaborare cu Franţa şi Organizaţia Internaţională a Francofoniei. A fost a 14-a promoţie internaţională de absolvenţi ai cursului şi cea de a II-a care posedă o Diplomă de Absolvire recunoscută de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), pentru operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii, de cooperare şi conducere a misiunilor specifice în medii complexe, din afara sistemului naţional propriu.
Aceste fapte vi le-am prezentat pe larg, în paginile ziarului nostru.
Desigur, cadre ale şcolii condusă de col. Liliana Traşcă s-au aflat în asistenţa acestei conferinţe.
Participanţi la eveniment
La şedinţa de analiză şi evaluare a IJJ pentru anul 2016, de la Otopeni, au participat Adrian Petcu – prefectul judeţului, Cristian Gheorghe – comisar şef de poliţie şi adj. al insp. şef al IPJ Ilfov, col. Flaviu Dorel Chiscop – insp. şef al ISU Bucureşti – Ilfov, Cristian Lixandru – şef birou serv. publice deconcentrate al prefecturii, Mariana Mihalache – dir.exec. Direcţia Judeţeană de Statistică, prof.dr. Mitică Drăguşin – dir. pt. securitate la Institutul Naţional pentru Fizică şi Inginerie Nuceară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), Măgurele.
Toţi aceştia s-au adresat asisenţei, mulţumindu-le jandarmilor pentru sprijinul acordat în toate împrejurările când au colaborat. La fel, i-au felicitat pentru rezultatele onorante ale muncii lor, având convingerea celei mai bune cooperări şi de aici înainte.
Iar din partea noastră, toată preţuirea pentru ampla documentaţie şi istoricul cu ilustraţii al acestei arme, puse la dispoziţie de mr. Mădălin Preda, ofițer pentru relații cu presa al IJJ. Ele vor fi folosite din plin în materialele următoare.
În sală au mai fost prezenţi Cristina Ţineghe – dir. al Direcţiei Judeţene a Arhivelor, Alexandrina Niţă – dir. exec. la Direcţia Judeţeană Pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, alte cadre de comandă, ofiţeri, subofiţeri ai IJJ, reprezentanţi ai DGIPI, STS, MApN, dar şi ale celorlalte instituţii publice şi societăţi comerciale cu care jandarmii ilfoveni conlucrează profesional.
Diplome de Onoare
A urmat un moment în care alte cuvintele prieteneşti şi preţuirea colegială au adăugat un plus de emoţie la recunoaşterea meritelor a trei ofiţeri, camarazi care au trecut în rezervă: col. Marian Enache, Marinel Ştefan Rădulică şi Cristian Comişelu, acum pensionari. Ei au primit Diplome de Onoare, în apaluzele asistenţei. Aceeaşi distincţie a primit o din partea prefectului şi plt. maj. Ionel Păun, pentru spiritul civic de care a dat dovadă atunci când se afla în timpul liber şi a intervenit pentru salvarea victimei unui accident auto, în vremea recentelor ninsori masive.
Avea perfectă deptate scriitorul şi filosoful iluminist francez Voltaire, când afirma că legea şi onoarea sunt acel amestec natural de respect pentru oameni şi pentru sine.