Pe 24 februarie, la Palatul Cultural Buftea, a fost sărbătorit Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români – ­printr-un eveniment plin de emoție și tradiție. Muzica, dansul și teatrul au adus laolaltă bucuria și autenticitatea obiceiurilor românești.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 743

Momentele artistice deosebite au fost sus­ținute de: Ansamblul de dansuri ”Doina Ilfovului” (coordonat de prof. coregraf ­Daniela Mîndroc, instructor de dans Valentin Rogojinaru) și de copiii Corului ”Sunetul muzicii” (coordonator prof. compozitor ­Cristina Săvulescu ­Manoliu). ­Irinel Buea, Sophia Dinu și ­Handoca Tiberiu, toți din Balo-tești, au impresionat cu prestații solo.

La finalul spectacolului, publicul a fost invitat la teatru – piesa ”Cum ne-am cunoscut” (scenariul și regia Vlad Popescu, coregrafie Mădălina Floroaica), pusă în scenă de Teatrul Municipal Ariel, din Râmnicu Vâlcea, transmițând celor prezenți bucuria de a fi împreună, extazul împlinirii, fiorul tăcerilor și măreția fericirii din privirile îndrăgostiților.

”Această zi ne-a reamintit cât de valoroase sunt tradițiile noastre și cât de important este să învingă iubirea. De această dată, ne-am dorit să aducem la un loc muzica, dansul și teatrul, și am avut aici Ansamblul ”Doina Ilfovului”, din Buftea, dansatori talentați care au interpretat obiceiuri de Dragobete, am avut copiii din Corul ”Sunetul Muzicii” și Teatrul Ariel din Râmnicu Vâlcea, cu piesa ”Cum ­ne-am cunoscut”, a declarat Alexandrina Niță, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tra­diționale Ilfov din cadrul Consiliului Județean Ilfov, organizator al evenimentului, alături de Primăria Buftea și Centrul Cultural Buftea. ”O zi dedicată iubirii și renașterii naturii, un prilej de a ne reaminti frumusețea obiceiurilor românești și de a le transmite mai departe generațiilor viitoare. Prin muzică, dans și teatru, evenimen-tul a adus în prim-plan spiritul autentic al Dragobetelui, oferindu-ne ocazia de a ne bucura împreună de tradițiile care definesc identitatea noastră culturală”, au adăugat organizatorii.

”Beat de dragoste” sau ”Cap de primăvară”

Dragobetele este o sărbătoare tradițională românească, sărbătorită anual pe 24 februarie. Dragobete este un personaj din mitologia autohtonă, asemenea mamei sale, Baba Dochia, și este cunoscut ca fiind un tânăr zeu, patron al iubirii și al veseliei. El poate fi ușor comparat cu Eros din mitologia greacă sau Cupidon din mitologia roma-nă. Totuși, spre deosebire de Cupidon, Dragobete nu s-a implicat în cursul relațiilor dintre îndrăgostiți. Conform mitului popular, se spune că el nu și-a folosit puterile pentru a-i face pe oameni să se îndrăgostească, ci doar pentru a binecuvânta dragostea și a susține cuplurile formate.
În ceea ce privește semnificația termenului ”Dragobete” se remarcă numeroase explicații, însă cel mai probabil acesta își are originile în substantivul ”dragoste”. N. Constantinescu, specialist în onomastică autohtonă, a adăugat substantivul propriu ”Dragobete” în dicționar, alături de alte nume de origine slavă, ce împart aceeași rădă-cină lexicală – ”drag” (Drăgan, Dragoș). O altă opinie aparține lui Vasile Bogrea, lingvist și filolog, care a asociat numele de ”Dragobete” cu sărbătoarea creștin ortodoxă Glav(o)obrӗtenije, din Rusia. Aceasta este celebrată de credincioși pe 24 februarie (Aflarea Capului Sf. Ioan Botezătorul) și ar fi oferit în final derivatul ”Gabrovete”.

Dragobetele se sărbă­torește pe 24 februarie, cu mai puțin de o lună înainte de echinocțiul de primăvară, iar această zi nu a fost aleasă întâmplător ca sărbătoare a iubirii, căci biologii spun că atunci începe împerecherea păsărilor necălătoare, statornice. Dacă ne imaginăm două păsări care stau cioc în cioc, spațiul gol dintre ele va forma o inimă. Acesta a și rămas simbolul Dragobetelui la români, prezent în numeroase obiecte din arta populară românească. Dragobetele mai este cunoscut, în alte părți, sub numele de ”Cap de Primăvară”, exprimând întocmai faptul că dă startul unei noi etape, un început de an agricol, care se dorește întotdeauna a fi pozitiv.