Aproximativ 2.000 de pungi cu dulciuri și jucării au fost distribuite duminică după-amiază, tuturor copiilor din Chiajna, veniți la petrecerea organizată de primărie, în Parcul Dinamic, cu ocazia sărbătorii lui Moș Nicolae.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 578, ediția print

Parcul Dinamic din Chiajna este deja un pol al distracției, care a devenit popular, încă din vară, când a fost inaugurat. Este un spațiu al veseliei și petrecerii de calitate a timpului în aer liber, prin intermediul a numeroase activități antrenante, mai ales pentru cei mici.

Parcul Dinamic are zonă de Bistro, hidrobiciclete, tobogane gonflabile, tiroliană peste lac, zonă de pescuit sportiv, balon cu aer cald și biciclete în tandem. Așadar, cât timp copiii se bucură de joacă, adulții se pot delecta și ei cu sucuri sau bere, dar și cu produse gastronomice, într-un spațiu foarte modern și primitor.

Duminică, 5 decembrie, Parcul Dinamic a devenit gazda primitoare a petrecerii organizate de Primăria Chiajna pentru copiii din comună, cu ocazia venirii lui Moș Nicolae. Începând cu ora 14.00, cei mici s-au putut distra în parc, alături de trupa de teatru Pantalone și invitații săi, cât și alături de formația Răzvan Ștef Band.

Moșul care îi ocrotește pe copii

Moș Nicolae, așa cum este el cunoscut în popor, este ocrotitorul copiilor, mai ales al celor nevoiași, dar și al marinarilor, brutarilor, al fetelor necăsătorite și al celor nedreptățiți. Moș Nicolae aduce, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, când se spune că este și Crăciunul Copiilor, bucurii pentru cei dragi. Ghetuțele sunt umplute de cadouri, iar ­copiii care nu au fost prea cuminți în timpul anului, mai găsesc și câte o nuielușă, care să le aducă aminte că trebuie să îi asculte pe părinți sau pe bunici. În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe în adevăratul sens al cuvântului iarna. În această zi, Moșul își scutură barba sură și începe să ningă. Iar, dacă nu ninge, înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit. Conform tradițiilor românești, Moș Nicolae apare pe un cal alb, făcând astfel trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii, îi ajută pe toți cei nevoiași, orfanii și văduvele, este stăpânul apelor și salvează corăbierii de la înec, protejează soldații pe timp de război.

Primăria Chiajna s-a pregătit temeinic

Moșul darnic vine de cele mai multe ori acasă, iar cei mici au șansa de a găsi în ghete, în dimineața de 6 decembrie, darurile mult așteptate.

Pentru că Moș Nicolae are însă foarte multă treabă, în fiecare an, la fel ca și Moș Crăciun, orice ajutor este binevenit. Așa se face că, la Chiajna, în numele lui Moș Nicolae, a venit în ajutor și primarul Mircea Minea. Edilul din Chiajna a știut că toți copiii din comuna sa au fost foarte cuminți în acest an, motiv pentru care a vorbit cu Moș Nicolae și s-au înțeles să suplimenteze tolba, cu daruri și din partea primăriei. În consecință, într-un cadru special, cu jocuri, muzică și concursuri, Primăria Chiajna a oferit o cantitate impresionantă de pungi cu dulciuri și jucării pentru cei mici.

Cadourile de Moș Nicolae nu au fost oferite, oricum, ci într-un cadru de poveste, în Parcul Dinamic, ”pentru că o lume aparte o reprezintă copilăria, un curcubeu luminat de magia sărbătorilor de iarnă care se apropie cu pași repezi”, după cum a descris primăria, evenimentul.

”Spectacolul, cu cât îl simțiți și dumneavoastră mai profund, cu atât este mai frumos și veți avea mai mult de povestit. Toate lucrurile se fac cu oameni și pentru oameni. Lucrurile cele mai sănătoase sunt făcute din suflet și vă asigur că tot ce am făcut aici, am făcut pentru copii. Știu că nu pot să împac pe toată lumea, dar întotdeauna copiii sunt în sufletul nostru și sunt cea mai mare bogăție”, a spus primarul Mircea Minea tuturor celor prezenți la petrecere, copii și părinți.

Multă muzică și jocuri educative

Trupa Răzvan Ștef Band a cântat pentru toată lumea și le-a urat tuturor celor prezenți distracție plăcută. Formația este o trupă de coveruri, cu un repertoriu bogat, care asigură distracția și voia bună la evenimente de orice tip. Ceea ce de altfel s-a întâmplat și la Chiajna, unde muzica i-a antrenat la cântat și dansat pe copii și adulți și i-a făcut să se bucure, timp de câteva ore, de sărbătoare, de magie și mai ales de copilărie.

Trupa Pantalone a completat distracția cu magia jocului. ”Compania de teatru interactiv Pantalone este formată din actori profesioniști specializați în educația teatrală. Duminică, la Chiajna, Pantalone a venit cu un concept edutainment, adică educație prin distracție”, ne-a spus Simona Șaiu Voicu, coordonatoarea echipei de actori ai Pantalone. Termenul de divertisment educațional este folosit încă din 1954 de Walt Disney. Așa se face că, timp de două ore, actori costumați în personaje dragi și iubite de copii, precum reni, Olaf, spridușe și personajul emblematic Pantalone, au organizat jocuri distractive și educative cu cei mai mici locuitori din Chiajna, atât de atractive, încât și părinții s-au implicat prin veselia copiilor.

Trupa de teatru Pantalone a oferit două ore de jocuri și concursuri interactive, precum este cel intitulat ”Statuile muzicale”. ”Acest joc, nu doar îi distrează pe copii, ci ajută și la coordonarea lor, prin intermediul semnalului sonor și poziționarea în spațiu. Au fost organizate, de asemenea, ștafete, care îi distrează și îi determină pe copii să colaboreze fără a se simți în concurență unii cu ceilalți”, ne-a spus Simona Șaiu Voicu. ”Frânghia puterii” a fost un alt joc antrenant care i-a atras pe cei mici, despre care am aflat că îi ajută pe copii să fie atenți unii cu ceilalți și să lucreze manifestând empatie.

La invitația Trupei Pantalone, a venit și ”Special Santa Orchestra”, o trupă de cinci instrumentiști de alămuri, îmbrăcați în Moș Crăciun, de la Opera Națională București, care au cântat reinterpretări ale colindelor clasice din repertoriul național și internațional.

Potrivit reprezentan­ților primăriei, în cele două școli din comuna ­Chiajna învață aproximativ 1.500 de școlari. Dar ca să fie siguri că îl reprezintă cât mai bine pe Moș Nicolae, organizatorii evenimentului, coordonat de primarul Mircea Minea, au pregătit 2.000 de pungi cu daruri. Sponsorii  generoși ai lui Moș Nicolae, sosit la Chiajna, au fost: Honda, Asko Group, Profi și Farmacia ADM.