Inspectoratul de Poliție Județean Ilfov a celebrat, în Parcul Mogoșoaia, 203 ani de istorie și tradiție a Poliției Române. A fost o zi plină de emoție, bucurii și sentimente pozitive în care elevii din Ilfov, profesorii, părinții și bunicii au făcut cunoștință cu polițiștii mai multor structuri ale IPJ Ilfov.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 747, ediția print
Au oferit informații copiilor curioși polițiștii de ordine publică, rutieră, acțiuni speciale, arme, explozivi și substanțe periculoase, cei de la siguranță școlară le-au vorbit elevilor, iar cei de la prevenire și specialiștii criminaliști sau polițiștii însoțiți de echipe chinotehnice le-au stat la dispoziție celor interesați de activitățile polițienești, în cadrul diferitelor
ateliere pregătite cu ocazia aniversării Zilei Poliției Române. Au fost prezentate mijloacele tehnice aflate în dotarea poliției și echipamentele de autoapărare, dar și o selecție de arme de colecție, ce acoperă perioada istorică din 1781 până în zilele noastre.
Pe lângă recomandările și informațiile utile oferite sau prezentarea dotării şi a tehnicii specifice, evenimentul a atras și prin diferite intervenţii demonstrative ale polițistilor ilfoveni, prin dresajul canin, atelierele de colorat, toate acestea fiind, și în acest an, cele mai iubite de cei mici.
Pe parcursul activității, copiii au primit ”Diploma de Participare la Ziua Poliției Române”, materiale informative, iar pentru o amintire frumoasă, s-au fotografiat cu polițiștii și câinii de patrulare sau în autospecialele și pe motocicletele din dotarea polițiștilor.
Polițiștii au estimat un număr de aproximativ 350 de copii participanți, atât preșcolari, cât și elevi din clasele pregătitoare – a XI-a, veniți la activitate de la mai multe unităti de învățământ din județul Ilfov.
203 ani de atestare documentară
Ziua Poliției Române este sărbătorită la 25 martie, zi în care este prăznuită sărbătoarea creștină a Bunei Vestiri, al cărei simbol se afla pe primul steag al Marii Agii, preluat ulterior și pe actualul drapel al Poliției Române. ”Primele atestări privind Poliția Română datează din vremea lui Neagoe Basarab sau a lui Mihai Viteazul (crearea instituției agiei), continuă cu domnia lui Mihai Sutzu (organizarea pazei Capitalei, emiterea primelor acte de identitate și reglementarea portului armelor), iar din 1806, organele de pază și ordine din Capitală primesc denumirea generică de POLIȚIE”, se arată pe site-ul oficial al Poliției Române,
www.politiaromana.ro. Acest steag al Agiei i-a fost înmânat, în 1822, de Grigorie Dimitrie Ghica, primul domn pământean al Țării Românești (1822-1828), Marelui Agă, Mihăiță Filipescu, șeful poliției din acele vremuri, în cadrul unei ceremonii desfășurate la București, moment ce a marcat legalizarea funcționării acestei instituții. Prin Regulamentele Organice din anul 1831, Agia a devenit Poliție și astfel a fost creată Poliția din Capitală, cu atribuții asemănătoare celor actuale. În timpul Revoluției de la 1848 are loc reorganizarea poliției, prin apariția instituției șefului poliției Capitalei, căruia i se subordonează Guardia municipală.
Competențele poliției au fost extinse începând cu Legea de organizare a poliției, emisă în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza (4 noiembrie 1860), urmată de Legea lui Vasile Lascăr (1 aprilie 1903) și de Legea pentru organizarea poliției generale a statului (8 iulie 1929). Prin Decretul 25 din 23 ianuarie 1949 se înființează Miliția, apoi, prin Decretul – Lege 2/27 decembrie 1989 se reînființează Poliția Română ale cărei competențe vor fi reglementate, ulterior, prin Legea 26 din 18 mai 1994 și prin Legea 218 din 23 aprilie 2002, indică, de asemenea, site-ul www.politiaromana.ro.
În prezent, organizarea și funcționarea Poliției Române sunt legiferate de Legea 218 din 23 aprilie 2002, care stipulează, la art. 1, că ”Poliția Română face parte din Ministerul Afacerilor Interne și este instituția specializată a statului, care exercită atribuții privind apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății
private și publice, prevenirea și descoperirea infracțiunilor, respectarea ordinii și liniștii publice, în condițiile legii”. Ziua Poliției Române a fost instituită prin art. 49 din prezenta lege.
