De vineri dimineață, unul dintre cei mai iubiți preoți veghează din Ceruri asupra credincioșilor din zona Snagovului cărora le-a ascultat durerile și le-a mângâiat sufletele, o viață-ntreagă. Părintele Nicanor Lemne, un suflet minunat, plin de dragoste și de credință în Dumnezeu, s-a înălțat la Ceruri.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 369, ediția print

14-page-001

Părintele Nicanor Lem­ne, considerat de mulți un sfânt, era discipolul părintelui Arsenie Boca. A trăit mai bine de o sută de ani, din care, peste 70 i-a dedicat slujirii preoțești. Povestea celui mai iubit preot a început în Basarabia, în ­neam de clerici. S-a născut în urmă cu 101 ani, ­într-o familie cu zece copii. A urmat Seminarul din Chișinău și a absolvit Facultatea de Teologie din Cernăuți, în 1941. Un an mai târziu, s-a căsătorit cu preoteasa Olga, al cărei părinte tot preot era, fiind, ulterior, hirotonit slujtor al sfântului altar. Și-a urmat chemarea în slujba Domnului, în Basarabia, până în 1944, când rușii au pus stăpânire pe această năpăstuită fiică a României. Din 1944, a  fost paroh al lăcașului de cult de la Gruiu, până în anul 2000. Sub oblăduirea sa, în toamna anului 1946, biserica a fost sfințită întâia oară. În semn de recunoștință și prețuire, cu doar câteva săptămâni înainte de a împlini venerabila vârstă de 100 de ani, pentru cei peste 70 de ani de slujire preoțească, Preasfințitul Părinte Timotei i-a înmânat Crucea Patriarhală. Aceasta este cea mai înaltă distincție acordată de Patriarhia Română pentru activitatea meritorie îndelungată. Chipul său blând a rămas și va rămâne veșnic și în amintirea noastră.

Cu inimile îndurerate, ne alăturăm și noi, echipa Jurnalul de Ilfov, familiei și celor care se roagă pentru odihna veșnică a celui ce a fost părintele Nicanor Lemne, duhovnicul vedetelor și mângâietor al tuturor sufletelor necăjite. Sincere condoleanțe familiei! Dumnezeu să vă vegheze somnul de veci, părinte și să vă așeze în lumea celor drepți, așa cum v-ați retras și ați trăit întotdeauna!